„Klubrádió
Esti gyors

Nem tudják Orbánt megbüntetni, mert az egész rendszer őt szolgálja

4/05/2021 12:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Kim Lane Scheppele amerikai alkotmányjogász szerint Orbán Viktor még évekre befészkelte magát a hatalomba.

2021. május 03. Esti gyors - részlet/Kim Lane Scheppele, interjú - 2021.05.03.
06:27
00:00

Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza a magyar alkotmány szakértője, legfőképp a Fidesz által létrehozott Alaptörvény változásait követi évek óta.

Ön azt állítja, hogy a felsőoktatás megreformálásának jelszavával létrehozott alapítványok álalapítványok.

Igen. Ezek nem a hagyományos értelemben vett alapítványok, hanem fedésre szolgáló szervezetek, még ha alapítványnak is nevezik őket. A kormány nagyon okos, ha jogról van szó.

Ezek az alapítványok gyakorlatilag úgy működnek, mint a magánvállalkozások, és az egyszer kinevezett igazgatósági tagok maguk dönthetnek a jövőbeli tagokról. Olyan ez, mint egy családi vállalkozás, a könyvelőt maguk közül választják, ezzel azonban nem lesz transzparens a társaság.

Mivel az állami számvevőszék nem ellenőrizheti működését, nem tudható, hogy kaszinóra vagy éppen valaki lányának az oktatására fordítják-e a pénzt. Ha a pénz egyszer oda befolyik valahonnan, az állam nem tudja követni az útját.

Jog - Kim Lane Scheppele előadása a CEU-n
 
 Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU), ahol előadást tartott Alkotmányellenes alkotmány címmel 2012-ben. MTI Fotó: Földi Imre
 
 

S ha elveszíti Orbán a választást, akkor mit kezdhet az új kormány az alapítványokkal?

Amennyiben nem szerez kétharmadot, akkor semmit, hisz tavaly decemberben olyan változtatásokat hajtott végre a Fidesz az alapítványi működésen, amelyeket beemeltek az Alaptörvénybe. Az Európai Bizottság sem tud ezzel mit kezdeni, hiszen az uniós támogatások végső felhasználója magántársaság is lehet, ahogy a Mészáros-féle cégek példáján keresztül is láttuk. Ez jogszerű.

A Fidesz arra is nagyon ügyelt, amikor ezeket az alapítványokat létrehozta, hogy akkor is forrásokhoz jussanak, ha elveszítené a választásokat.

Ön uniós politikusokhoz fordult az aggályaival?

Amint januárban észrevettem a változtatásokat az Alaptörvényben, uniós tisztségviselőkhöz fordultam, figyelmeztettem őket, mi zajlik megint Magyarországon. Kapcsolatban vagyok a Bizottsággal épp úgy, mint a parlamenttel és a bírósággal is.

A jogállami mechanizmust, azt kell mondjam, bután dolgozták ki. Benne van, hogy ha az adott kormány korrupt, akkor a pénz végső felhasználója a vállalkozás legyen. Nos, pont erre utaztak Orbánék, a pénz akkor is eljut az alapítványokhoz, ha már nem ők lesznek kormányon.

Másodsorban a kormány lesz a felelős, ha az alapítványoknak juttatott pénzek mégiscsak kézen-közön elfolynak. A kormányon fogják azokat számonkérni.

Nemrég egy online fórumon az alkotmányozó nemzetgyűlésről beszélt.

Ilyen körülmények között a legjobbnak azt tartanám, ha már az ellenzék választási programjában is szerepelne egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása. A Fidesz nem hirdette meg, mégis alkotmányt módosított. Az ellenzéknek tiszta lapokkal kell játszania.

Cselgáncs-vb - Vlagyimir Putyin Budapesten
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke a budapesti cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
 
 

Ahogy a jogállamunkat, úgy a politikai életünket is szorosan követi. Milyen fejleményekre számít?

Nos, látszania kellene, hogy a pandémia kezelése miatt az emberek Orbánt büntetik, elvégre már a kórházak centralizálása is problémákat okozott. Az egészségügy 10 éve alulfinanszírozott, amit az ellátás megsínylett, és az egészségügyi dolgozókat sem becsülik meg.

Én meg vagyok lepve, hogy mitől népszerű még mindig Orbán?! Az emberek a saját bőrükön érzik, mit művelt a járvány idején, de ha a járvány legrosszabb időszakában sem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Attól tartok, hogy mivel most is szoros a verseny, jövőre, ha az élet helyreáll, Orbán javára fordul a kocka.

Vidéken aligha tájékozódnak a pandémia valóságos helyzetéről rendesen az emberek.

A járványt maguk is megtapasztalták. A tragédiákat, vagy azt, hogy vidéken alig van kórházi ellátás, személyesen élték meg.

Aminek viszont nagyon örülök, és aminek már régóta szurkolok, hogy megvan az ellenzéki összefogás. Ugyanakkor instabil az ellenzék, mert csak abban van egység, hogy bármi áron, de le kell győzni a kormányt. Azon csodálkozom, hogy Orbán még nem kezdte el egymás ellen kijátszani az ellenzéki vezetőket, ami korábban a taktikája volt: az MDF, Torgyán, és így tovább. A titkosszolgálat hatalma gyakorlatilag teljesen korlátlan.

Mire kellene mindez?

Furcsa előérzetem van. Abból indulok ki, hogy mit tudok a jogszabályokból kikövetkeztetni, a jog pedig Orbán DNS-ében van. Orbán dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat.

Hogy miért? Egyrészt, nézze meg a tv-ben, fáradtnak néz ki, pihenésre lenne szüksége. Másrészt az állandó diktátorozásra ebben az esetben azt mondhatná, hogy lám, demokratikus választások zajlottak Magyarországon.

Gondoljon csak a Putyin-Medvegyev-felállásra. Ha négy év múlva visszatér, ismét hiteles politikus lehetne. 10 éven át építette a hivatalait, beleültetve a saját embereit, az elkövetkező négy évben egyik sem harapna belé. Az alapítványokból szépen folyna be a pénz, megélhetési gondjai sem lennének. Sőt, a várható uniós segélyeken kívül már most annyi pénz került a keze alá, hogy igazából arra nincs is szüksége.

Mondja meg nekem, egy egyetemi alapítványnak, mi köze van a MOL-részvényekhez? Övé az alkotmánybíróság, a média és az egész jogi rendszer a keze alá dolgozik. Nem tudják büntetőjogi felelősségre vonni, mert az egész rendszer őt szolgálja.

Ha négy évig kipiheni magát, diadalittasan visszatérhet. Tudom, őrültnek tűnik ez a gondolat, de mint alkotmányjogász azt látom, hogy ki van párnázva az élete.