„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: Rájött az EU, hogy nem pénzel autokráciát

4/06/2021 11:03

| Szerző: Klubrádió

Az Orbán-kormány minden eszközzel akadályozni igyekezett, hogy a Sargentini-jelentés után a jogállami eljárás folytatódjon, de az Európai Bíróság döntött. Mindenki tudta, hogy mi lesz a végkimenetel, hiszen ott nem a szabályokat alakítják a politikai célokhoz, mint Magyarországon, mondta Ujhelyi István szocialista képviselő. 

Az Orbán-kormánynak már bírósági papírja is van arról, hogy az Európai Parlament jogszerűen döntött arról, hogy az Orbán-kormány jogszerűtlenül működik, mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Reggeli gyorsban.

2021. június 04. Reggeli gyors - részlet 21.06.04. Ujhelyi István
09:46
00:00

A Sargentini-jelentés ezeket a hiányosságokat tárta fel. Ujhelyi hihetetlennek nevezte, hogy Varga Judit, "egy igazságügyi miniszter megjegyzést tesz az Európai Bíróság ítéletére, ami szerinte nem elfogadható". A politikus szerint az Orbán-kormány tagjai "azt nem fogják fel, hogy az EU-parlamentben nem ugyanazok a szabályok, mint a magyar parlamentben".

"A miniszter asszonynak igaza lenne, ha a magyar országgyűlés szabályai szerint működne az európai parlament, de ott más a szabály". Kiderült, az Európai Parlament dönthetett erről a kérdésről. "Előre tudtuk, mik a szabályok, mert ott, nem úgy, mint az Orbán-kormány idején, hogy a szabályokat igazítjuk a politikai célokhoz".

A Sargentini-jelentés így "hatályos, a döntés érvényes, és a hetes cikkellyel kapcsolatos európai eljárás is marad a megfelelő módon". A portugál elnökség még ebben a hónapban "asztalra teszi, majd az eljárás folytatódik a szlovén elnökség idején is".

Az utóbbi időben azért lassult le a hetes cikkely szerinti eljárás a tanácsban, mert az Orbán-kormány minden eszközzel blokkolni, lassítani próbálta ezt a folyamatot, mondta Ujhelyi, és az apparátus megvárta a döntést, de most a bírósági döntés "lökést ad".

Az idén ősszel - nyilvánvalóan Magyarországra célozva - meghozhatják az első bizottsági döntéseket a már új jogállamisági mechanizmus kapcsán, "amik kellemetlen helyzetbe hozhatják az Orbán-kormányt", és még a támogatásokat is befagyaszthatják.

"10 év dúlása után Orbán Viktor eljutott oda, hogy minden intézményben hatalmas a többsége annak, hogy megakadályozzák, hogy EU-pénzekből nem az EU-ba való hatalmat, autokráciát építsen ki valaki".