„Klubrádió
Reggeli gyors

Deutsch visszavonta a gestapózást

16/12/2020 10:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A fideszes képviselő kizárásáról szavazhatnak ma a néppárti frakcióban, amelyet rendkívüli módon megoszt a Fidesz.

2020. december 16. Reggeli gyors - részlet 20.12.16. Arató László
08:34
00:00

Deutsch Tamás kizárása azért merült fel, mert gestapós, ÁVH-s módszernek nevezte, ahogyan Manfred Weber frakcióvezető beszélt a magyar kormány tervezett vétójáról. A képviselő egyszer már bocsánatot kért, de többek szerint ez nem volt elég, másodszor is bocsánatot kért és ezúttal már vissza is vonta a szavait.

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója újabb részletekről is beszélt a Reggeli gyorsban. Tegnap ugyanis a CDU-ban is foglalkoztak az esettel, és arra jutottak, hogy tárgyalni kell róla, de szavazni nem. A lengyelek viszont szavaznának, én nem is csak a Weber elleni durva kijelentéssel foglalkoznának, hanem azzal is, hogy mit engedett meg magának a Fidesz Tuskkal és Junckerrel kapcsolatban. Az is érdekes, hogy a képviselőket értesítették, hogy ha lesz szavazás, a tartózkodásokat nem veszik figyelembe, ez egyértelmű utalás a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos jogi vitára, amiben a Fidesz vesztett. Deutsch kizárása azt is jelentheti, hogy Fidesz pályafutásának vége az Európai Néppártban. A magyar kormánypárt már jelezte, hogy külső támogatóként is el tudja képzelni a jövőt. Az biztos, hogy Orbán keresi a helyét, valahol a szélsőjobb köreiben. A külügyminiszter két nap alatt négy ilyen párt vezetőjével is tárgyalt. Ha kilép, vagy kilépésre kényszerül az EPP-ből, akkor viszont kiesik a fősodorból.

A parlament ma tárgyal a jogállamisági szabályról. Várhatóan elfogadja a joganyagot, amely az uniós pénzek felhasználását jogállamisági feltételekhez köti. Ám az Európai Tanács nyilatkozatát nem, mert az állam- és kormányfők nem törvényhozók. A Bizottság elnökét pedig szinte megzsarolja, arra az esetre, ha késlekedik a végrehajtással. Ez tehát egyfajta hatalmi harc is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.12.16. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert