„Klubrádió

Ha Deutsch repül a Néppártból, a Fidesz követheti

16/12/2020 09:28

| Szerző: Klubrádió

Szerdán a Néppárt parlamenti frakciója online találkozón szavazhat arról, hogy Deutsch Tamást kizárják-e vállalhatatlan kijelentéseiért. Az osztrák, holland, finn képviselők, mellett az EPP elnöke, a lengyel Donald Tusk is a szavazás megtartását szorgalmazza. A német CDU tagjai ugyanakkor kérhetik a szavazás halasztását, elkerülve, hogy a magyar kormány válaszul megakadályozza az uniós költségvetés ratifikációját. Emellett ott van a lehetősége annak is, hogy a felfüggesztett tagságú Fidesz ezt az alkalmat ragadja meg, hogy kilépjen a pártcsaládból.

„Remélem, szerdán lesz szavazás Deutsch Tamás tagságáról, a kezdeményezés az Európai Néppárt (EPP) asztalán van” – mondta a Telex kérdésére az EPP osztrák képviselőinek vezetője.

A Néppárt parlamenti frakciójának szerdai online találkozóján – ha a képviselők több mint fele bejelentkezik – határozatképes döntést hozhatnak arról, hogy vállalhatatlan megjegyzése miatt kizárják-e a fideszes politikust. Deutsch pár hete a Magyar Nemzetnek adott interjújában Manfred Weber néppárti frakcióvezetőjéről azt mondta, hogy náci és sztálinista módszerekkel él.

„Manfred Weber egy hét végi lapinterjúban azzal érvelt, hogy amennyiben az igazságszolgáltatás függetlensége és a média szabadsága is maradéktalanul megvalósul Magyarországon, a kormánynak nincs félnivalója a jogállamisági feltételrendszertől. A hazai ellenzék soraiból is gyakran hangoztatják ezt. Mit gondol, valóban ennyire egyszerű a képlet?

– A Gestapo és az ÁVH is ugyanezt mondta: akinek nincs takargatnivalója, annak nincs félnivalója. De nagyon is jól emlékszünk arra, hogy a valóságban önkényes politikai döntések alapján bárkit, bármikor, bármiért meg lehetett büntetni.”

Az ügy visszatetszést keltett a néppárti frakción belül is, aminek eredményeképp Deutsch kizárását kezdeményezték. A fideszes politikus azót kétszer is bocsánatot kért Webertől, legutóbb „szerencsétlennek” nevezve a hasonlatot.

Átadták az MTK Esport Arénát az Új Hidegkuti Nándor Stadio
Fotó: Mohai Balázs
 

Deutschot csak akkor zárják ki, ha a szavazás során a frakció résztvevő tagjainak kétharmada egybehangzóan így dönt.

Nem biztos, hogy szerdán szavaznak

A Euronews értesülései szerint a német CDU képviselőcsoportja a szavazás halasztását kérheti az ügyben. Emögött az állhat, hogy Berlinben attól tartanak, ha kizárják Deutschot, a magyar kormány esetleg megakadályozhatja az uniós mentőcsomag ratifikációját.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy CDU és a CSU inkább utat enged a szavazásnak – kérdés, hogy ezen változtat-e, hogy Deutsch másodszor is bocsánatot kért, ami jelzi, hogy a Fidesz inkább félrerántaná a volánt, mielőtt elsősorban a CDU/CSU-val, másodsorban az EPP-vel összeütközne.

Mindenesetre az EPP elnöke, a lengyel Donald Tusk, az osztrák, a finn, a román és a holland tagok biztosan a szavazás megtartását támogatják, az olasz, bolgár elnökségi tagok inkább nem, a spanyol, az ír, a francia és a portugál elnökségi tagok ingadozhatnak, ezért döntő a német állásfoglalás.

Igaz, ez a békülés sem egészen egyértelmű: miközben Deutsch bocsánatot kért, Orbán Viktor az EU-s költségvetési vita előtt azt mondta, „irány a Farkasverem” – márpedig ez az egyik magyar elnevezése Hitler egykori főhadiszállásának, a Wolfsschanczének –, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig egy nap alatt Hollandiában, Dániában és Helsinkiben is tárgyalt az EU-szkeptikus pártok vezetőivel, majd arról posztolt, hogy „itt az ideje, hogy még erősebben fellépjünk Brüsszel migrációt támogató politikájával szemben”. Igaz, a két utóbbi megjegyzés nem közvetlenül az EPP-t érinti, bár szavakban bizonyosan nem a maradás szándékát erősíti.

„Az már a Fideszen múlik, hogy a szavazás után a párt hogyan dönt” – mondta Telexnek a Deutsch kizárását kezdeményező, már idézett Othmar Karas.