„Klubrádió

Deutsch ismét bocsánatot kért Webertől

15/12/2020 17:11

| Szerző: Klubrádió

Másodjára is bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől és a néppárti képviselőktől kedd reggel. Az Euronews által megszerzett levélben a fideszes európai parlamenti képviselő azt írta: megismétli bocsánatkérését a frakcióvezető és képviselőtársai felé, a Gestapót és az ÁVO-t emlegető  „szerencsétlen hasonlatot”, ahogy fogalmazott, visszavonja.

„Szeretném megismételni a bocsánatkérést Manfred felé és a többi kollégám felé. Nem állt szándékomban megbántani senkit, sem a frakcióvezetőt, sem a frakció többi tagját, sem a pártcsaládunkat általánosságban” - írta Deutsch Tamás, akinek levelét az Euronews hozta nyilvánosságra. 

„Ez hiba volt a részemről, amiért bocsánatot kérek. Egyúttal visszavonom a szerencsétlen hasonlatot, amit használtam. Remélem, hogy le tudjuk hűteni a kedélyeket és folytatni tudjuk a közös munkát az Európai Unió javításáért. A mostani válságban minden korábbinál nagyobb szükség van az egységre” - zárta levelét a Fidesz alapító tagja.

Deutsch Tamás egyszer már bocsánatot kért Manfred Webertől néppárti frakcióvezető az ügyben. A néppárti frakció szerdán este hatkor ülésezik majd, Deutsch ügye is a napirenden lesz. A kizárásról azonban nem biztos, hogy szavaznak, ez csak azután derül majd ki, hogy lezajlott a vita az ügyéről.

Az előzmény: a fideszes politikus Manfred Weber korábbi nyilatkozatára reagált, aki így fogalmazott a jogállamisági mechanizmusról: „Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz.”

Ahogy a portál cikkében felidézi, Deutsch Tamás így reagált erre a mondatra az ATV-n:

„Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt.”

Egy hete Manfred Weber azt nyilatkozta Deutsch Tamás hasonlatáról: „ami sok, az sok”.