„Klubrádió

Orbán balfácánozással üzent Webermek

4/12/2020 16:55

| Szerző: Klubrádió

Egyre inkább eldurvul a vita a magyar kormány és az Európai Unió, ez esetben az Európai Néppárt vezetői között. Orbán Viktor legutóbbi közleményében ideológiai alapú médiacenzúráról ír, azt állítja, hogy a jogállamisági mechanizmust a magyarok és a lengyelek ellen találták ki, valamint arra utal: a németek balfácánnak nézik a magyar vezetést.

Az ügy előzménye a magyar és lengyel költségvetési vétó mellett, hogy Manfred Weber az elmúlt időszakban többször élesen bírálta a Fideszt a jogállamisági mechanizmussal és legutóbb Deutsch Tamással kapcsolatban, és azt is mondta, hogy ha nem lenne járvány, már rég kizárták volna maguk közül a magyar kormánypártot.

Orbán közleményében azt írta: „az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap”. Hozzátette, ez a közép-európaiaknak nem ismeretlen, ezért találták ki itt a szamizdatot, ezzel persze az államszocialista elnyomó rendszerekhez hasonlítva az Európai Uniót, magát pedig újra a rendszerváltó antikommunista hős szerepébe helyezi – jegyzi meg a 444.

 
Manfred Weber
 
Fotó: Flickr.com.
 

Orbán szerint egyszerűen nem igaz, amit Weber mondott csütörtökön, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a jogállamisági mechanizmust. Ezt több uniós vezető idézeteivel igyekszik bizonyítani, szerepel a közleményben mások mellett a cseh Vera Jourová (az Európai Bizottság alelnöke), a belga Didier Reynders (igazságügyi biztos), a holland Frans Timmermans (a Bizottság másik alelnöke, a kormány régi ellenfele), vagy éppen a német Katarina Barley (az Európai Parlament egyik alelnöke) egy-egy mondata.

Ezek után a magyar miniszterelnök arra jut: „A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt. A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”

Címlapi kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs