„1%
Megbeszéljük...

Donáth Anna: A Bizottság gyakorlatilag kimondta, hogy mondvacsinált okokból nem folytathatja a Klubrádió

9/06/2021 16:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője számolt be először arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a Klubrádió ügyében. Az ellenzéki politikus a Megbeszéljük adásában közölte: szerinte  a Bizottság gyakorlatilag kimondta, hogy mondvacsinált okokból nem folytathatja a Klubrádió. Nem számít olyan hosszú eljárásra, mint a CEU esetében, mert ez nem hirtelen jött, a magyar médiahelyzetet jól ismeri az Unió.

2021. június 09. Megbeszéljük - részlet 21.06.09. Donáth Anna
12:29
00:00

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője elmondta: azt jelentette be szerdán az Európai Bizottság, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal (a magyar kormánnyal) szemben. A testület megalapozottnak ítélte a képviselő panaszát, tehát ami történt a Klubrádióval, az az európai joggal ellentétes. Az EB álláspontja szerint a Médiatanács elutasító határozatai aránytalanok és átláthatatlanok voltak. Először megkeresik a kormányt, felteszik a kérdéseiket, és a kormánynak van ideje válaszokat adni, de ha ez nem kielégítő a Bizottság számára, akkor az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet. Ez történt a lex CEU vagy a lex NGO (a kormány szerint stop Soros-törvény) ügyében is.

Donáth Anna három panaszt írt szeptembertől márciusig, ezek arról szóltak, hogy a médiatanács nem független, és a Klubrádió frekvenciájának elvételéről is írt levelet. Szerinte a Bizottság gyakorlatilag kimondta, hogy mondvacsinált okokból nem folytathatja a Klubrádió, és ez sérti az EU-s jogot. Az EB egyébként már régebb óta foglalkozik a magyar médiahelyzettel, a tavalyi és az idei jogállamisági jelentésben is külön kitértek rá. Ezért reméli, hogy nem tart sokáig az eljárás, mert már elég információ van az asztalukon, de nem dől hátra, mindent meg fog tenni, hogy igazságot szolgáltasson Európa a magyar médiapluralizmus kérdésében, ez eseten a Klubrádió ügyében.

 " ... A rádióspektrum használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására és visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó eleme az arányosság elve és a megkülönböztetésmentesség elve. A Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot. A Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, és két hónapot biztosít számára, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre" – írta az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A Fidesz részéről sokszor érkezik az a vád, hogy „megyünk a Bizottsághoz feljelenteni Magyarországot” – mondta, kiemelve: ezzel szemben ők a magyar kormány és a kormányzati szervek EU-s jogszabályokkal szembeni működésére hívják fel a figyelmet. Nem Magyarország számít fekete báránynak, a magyar kormány számít egyre kevésbé megbízható partnernek ennél az asztalnál – fogalmazott. Akkor szokott kötelezettségszegési eljárás indulni, amikor a Bizottság nagyon alaposan meg tudja indokolni, hogy igaza van (és a kormánynak nincs), tehát körbe van bástyázva az érvelésük.

Szereti a kormány úgy beállítani, mintha „Brüsszel” valami nagyon távol, külső erő lenne, amely időnként bele akar avatkozni a szuverén életünkbe, de ez nem így van, folyamatos a párbeszéd a Bizottság, a Tanács, a kormányok között – jegyezte meg Donáth Anna. Aki biztos benne, hogy mire idáig eljutott a Bizottság, feltette a maga kérdéseit, a magyar kormány tudta, mi készül.

Szerinte egyértelmű üzenetet küldött az Európai Bizottság azzal, hogy sok, egymástól távol álló ügyben indult kötelezettségszegési eljárás. Nem arról van szó, hogy egyvalamiből politikai témát csinálnak, hanem arról, hogy a magyar kormány lépten-nyomon megszegi az európai jogot, szembemegy az uniós értékekkel. Ez komoly üzenet a kormánynak, hogy „kapjátok össze magatokat”, ez egy közös unió, nincs helye a különutaskodásnak, vétóval zsarolásnak.

Arra a kérdésre, hogy mi várható, az ellenzéki politikus elmondta: a CEU esetében már eltelt annyi év, hogy Bécsbe költözött az egyetem, de Donáth Anna a Klubrádió ügyében optimistább, mert ami a rádióval történt, az nem hirtelen, a semmiből jött, hanem megerősíti azt a folyamatot, amelyre többször kitért a Bíróság.

A momentumos képviselő azzal búcsúzott: „Folytatjuk a munkát és megvédjük a Klubrádiót!”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Momentum

Megbeszéljük...
2021. június 9., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György