„Klubrádió
Esti gyors

Greenpeace: Kár, hogy a kormánynak nem prioritás a légszennyezettség

3/02/2021 23:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Jó néhány európai ország jelentősen tudta csökkenteni a légszennyezettségből adódó halálesetek számát, de úgy látszik, a magyar döntéshozóknak ez most nem prioritás – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Ez különösen a koronavírus-járvány idején aggasztó, mert több tanulmány is alátámasztja, hogy súlyosabb ott a covid-helyzet, ahol rossz levegőben élnek az emberek. Évente 13 ezer ember hal meg légszennyezettség miatt – tette hozzá.

2021. február 03. Esti gyors / részlet, Simon Gergely (21.02.03.)
04:35
00:00

Több mint tízéves eljárás végére került pont, az uniós bíróság elítélte Magyarországot a levegő rossz minősége miatt. A helyzet az elmúlt időszakban nem sokat javult. 

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője részletezte: uniós jogot sértett Magyarország azzal, hogy rendszeresen és tartósan túllépte a légszennyezettségre vonatkozó határértéket. 2005 óta figyeli ezt az EU, és azt látták, hogy az ország nem hozott megfelelő intézkedéseket a levegőminőség javításáért. Az ország három részében állt fenn a jogsértő gyakorlat (Budapest, Pécs és a Sajó völgye).

Elmondta: szálló pornak hívjuk azt is, amit a látunk a levegőben, de a kis részecskéket is, és utóbbiak a veszélyesebbek. Ezek elsősorban a szilárd tüzelésű fűtés és a dízelautók miatt kerülnek a levegőbe. Nitrogén-dioxid miatt is van kötelezettségszegési eljárás az ország ellen, mert ez az elsősorban közlekedésből származó szennyezés is a határérték fölött van éves átlagban Budapesten és Pécsen is.

Simon Gergely hangsúlyozta: évente 13 ezer ember hal meg légszennyezettség miatt, a környezeti tényezők közül messze ez a legveszélyesebb. Hogy melyik az első halálok, azt nagyon nehéz megmondani, mert a szálló pornak kitettség növeli a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát.

Az látszik, hogy jó pár nyugat-európai ország tudott változtatni, közel 30 százalékkal csökkentette 2009-től ’18-ig a légszennyezésből adódó halálesetek számát. Tehát lenne lehetőség, de úgy látszik, a magyar döntéshozóknak ez egyelőre nem prioritás. Ez különösen a koronavírus-járvány idején aggasztó, mert több tanulmány is alátámasztja, hogy súlyosabb ott a covid-helyzet, ahol rossz levegőben élnek az emberek. Olyan alapbetegségeik vannak a szennyezett levegő miatt, amelyek halálosabbá teszik a vírust, és az maga is könnyebben terjed.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. február 03., szerda 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor