„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiborítja a szállítókat és a helyi lakosokat is az ingyenes parkolás

3/06/2020 13:13

| Szerző: Klubrádió

Már nem bírják idegileg az ingyenes parkolás okozta közlekedési káoszt, azt hogy folyamatosan csak a szabályok megszegésével végezhetik a munkájukat, ezért sokan felmondanak – mondta a csomagszállítókról Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. Az egyesület vezetője szerint olyanok is rendszeresen keresik őket, akik arra panaszkodnak, hogy kocsijukkal nem tudnak leállni saját lakóhelyük előtt.

2020. június 03. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Lukács András 2020.06.03.
08:54
00:00

Igen komoly problémákat okoz az ingyenes parkolás a városokban, közlekedési káoszt, gyakran balesetveszélyt és a korábbinál nagyobb légszennyezettséget okoz – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A környezetvédő civil szervezet számos csomagszállító céggel áll szoros kapcsolatban, akik folyamatosan arra panaszkodnak jó ideje – már a járványhelyzet előtt is, azóta meg különösen –, hogy csak nagyon nehezen, közlekedési veszélyek kockázata mellett tudják végezni a munkájukat.

Bár a városi parkolás korábban is gondot okozott nekik, de mióta a kormány a koronavírus terjedésének akadályozására hivatkozva az egész ország területén felfüggesztette a köztéri parkolási díjakat, sokkal rosszabb lett a helyzet. A kiszállítók szinte már sehol nem tudnak szabályosan megállni, amikor kézbesíteni akarják a küldeményeket. Ennek alapvetően két oka van, megszaporodott az utcákon parkoló járművek száma és kétszeresére nőtt a csomagszállítók forgalma, miután nagyon sokan a karantén miatt nem a boltban szerzik be a különféle árucikkeket, hanem házhoz rendelik őket.

Készülődés a Red Bull Air Race budapesti futamára
 
 Illusztráció/MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Az áprilisban életbe léptetett ingyenes közterületi parkolás lehetetlen helyzeteket eredményez a csomagszállítók és a többi közlekedő számára is. A járművek belső sávokban, bicikliseknek kijelölt nyomvonalon és a legkülönbözőbb, nem erre való helyeken állnak le ami sokszor kifejezetten balesetveszélyes. Közben a közterület-felügyelet és a rendőrség többnyire nem bünteti őket, mert nincs kapacitásuk a rengeteg szabálytalanság szankcionálására, másrészt tudják, hogy ha folyamatosan büntetnének, megállna az élet.

Olyan súlyos a helyzet, hogy a csomagszállító cégek alkalmazottai gyakran inkább felmondanak, minthogy állandó stresszben kelljen dolgozniuk, egyszerűen nem bírják idegileg. A megugrott fluktuáció miatt aztán a vállalkozások olyanokat is kénytelenek alkalmazni, akik nem éppen a legjobb munkaerők, ezért a szolgáltatás színvonala is romlik – fogalmazott Lukács András.

A Levegő Munkacsoportot olyanok is rendszeresen megkeresik, akik arra panaszkodnak, hogy kocsijukkal nem tudnak leállni saját lakóhelyük előtt, mert a díjmentes parkolás bevezetés óta más autók foglalják a helyeket. Sokak számára ugyanis igazi vonzerőt jelent az ingyenes parkolóhely,, így inkább kocsival mennek be a közeli nagyvárosba, miközben ezt másképp is meg tudnák oldani.

A kormány április 6-től tette ingyenessé a parolást, amelynek díjai addig az önkormányzatokhoz folytak be. Orbán Viktor miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel a kormány szerint a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.

A rendeletet több önkormányzat is bírálta, szerintük a kormány a járványhelyzetre hivatkozva megszüntette egyik fontos bevételi forrásukat, másrészt komoly közlekedési és környezetvédelmi plusz terhelést okozott vele. Lukács András is megjegyezte, hogy a járványhelyzetre hivatkozás számára is kétséges. A Levegő Munkacsoport honlapján azt is írta, a tömegközlekedési járművek jelenlegi rendkívül alacsony kihasználtsága (ami a nyári időszakban még tovább csökkenhet) és a bevezetett óvintézkedések (maszk használata, sofőrök elkülönítése, rendszeres fertőtlenítés) lehetővé teszik, hogy a jelenleginél többen használják a tömegközlekedést. Az ingyenes parkolás okozta közlekedési helyzet miatt pedig romlik a levegőminőség is, ami hozzájárulhat a járvány súlyosbodásához.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Lukács Andrással
2020. június 03., szerda 06.46
riporter: Para-Kovács Imre