„Klubrádió
Zöldklub

Ne fűts hulladékkal!

2/01/2021 16:31

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Budaörs Város Önkormányzata bejelentette, hogy a légszennyezés csökkentésének érdekében felvilágosító kampányt indít. Ennek keretében egy hónapos próbaidőszakra ingyenes zöldszámot indít, ahol a kirívóan nagy légszennyezéssel járó eseteket éjjel-nappal bejelentheti a lakosság. A bejelentés után a közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai kimennek a helyszínre, dokumentálják az esetet, és továbbítják az ügyben hatósági jogkörrel rendelkező járási hivatal felé.

2021. január 01. Zöldklub (2021. január 01., péntek 15:00)
54:04
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Az intézkedés meghozatalában meghatározó szerepe volt a budaörsi „Ne fűts hulladékkal!” mozgalomnak, ami megalakulásától kezdve együttműködött a Levegő Munkacsoporttal. A mozgalom képviselői lakossági fórumokat szerveztek, petíciót indítottak, rendszeresen tárgyaltak az önkormányzat és más hatóságok illetékeseivel. Kérdőívet küldtek mind a 21 budaörsi bölcsőde, óvoda és általános iskola vezetőjének, akiknek háromnegyede válaszolt, és közel kétharmaduk szerint a légszennyezés problémát – egyötödük szerint súlyos problémát – jelent az intézményük számára.

Szegő Judittal, a Levegő Munkacsoport projektvezetőjével és Várady Zsolttal, a Ne fűts hulladékkal! mozgalom képviselőjével beszélgettünk a január elsejei adásunkban. A Levegő Munkacsoport tapasztalatai és felmérései szerint a hulladékkal fűtés okozta légszennyezés döntő oka az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség, ez pedig szemben áll azzal az általános felfogással, hogy a hulladékkal fűtés a rossz szociális helyzetben élők problémája. Azoknak, akik rászorulnak, természetesen fűtési támogatást kell adni, a többieknél pedig állandó felvilágosító kampánnyal kell elérni, hogy ne fűtsenek többet hulladékkal. Nagyon gyakori, hogy PET-palackkal, kezelt ablak-és ajtókeretekkel, vagy éppen ruhával fűtenek, az ez által keletkező szennyező anyagok pedig nemcsak a szomszédok és a környezet levegőjét mérgezik, hanem a hulladékkal fűtők egészségére is nagyon rossz hatással van. Várady Zsolt és Szegő Judit is egyetértenek abban, hogy a sokrétű probléma megszüntetéséhez, és a hatékony fellépéshez elengedhetetlen a rendőrség és az önkormányzatok, valamint a járási hivatalok közös munkája.

A mozgalom az önkormányzat hozzájárulásával szállópor-mérő készülékeket helyezett el három óvodánál és egy bölcsődénél, így mindenki követheti, milyen a levegő minősége Budaörsön.

Zöldklub
2021. január 1. péntek 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória