„Klubrádió
Esti gyors

Asselborn: Teljesen elszigetelődött Magyarország az Unión belül – A magyaroknak kell eldönteniük, mi legyen az Orbán-kormány és a magyar uniós tagság sorsa

23/07/2021 18:59

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A sarkos kijelentéseiről ismert Jean Asselborn adott interjút a Klubrádiónak. Luxemburg külügyminiszterét legutóbbi merész megjegyzéséről faggattuk, miszerint a magyar uniós tagságról kellene referendumot tartani, nem a meleg közösségek diszkriminációjáról. Eljutott szerinte a magyar kormány egy olyan pontra, amikor azt kell mondani neki, na, ebből elég volt – mondta Asselborn, aki megemlítette a Klubrádió ügyét is. Csernyánszky Judit interjúja.

2021. július 23. Esti gyors / részlet, Jean Asselborn-interjú (21.07.23.)
06:50
00:00

Miután meghallotta, hogy Orbán Viktor újabb referendumot jelentett be, azt nyilatkozta, talán a magyar uniós tagságról kellene referendumot tartani. Miért?

 Ezt a referendum-felszólításomat inkább szimbólumnak tekintem, jelképes volt. Az európaiak körében tapasztalható és egyre növekvő, a magyar kormánnyal szembeni frusztráció miatt tettem. Úgy tekintenek a magyar kormányra, mint olyan autoriter rendszerre, amely diszkriminatív politikát folytat. Ezúttal az LMBTQ-közösségeket diszkriminálja. A 2016-os referendumra is jól emlékszünk, amely a migrációról szólt, és a kisebbségeket bélyegezte meg, miközben eszközként használta az akkor közelgő választásokhoz. Tudomásom van arról, hogy sok magyar nem ért egyet Orbánnal és a politikájával. Nem akarom természetesen, hogy Magyarország kilépjen az Unióból, azt akarom, hogy állampolgárai uniós állampolgárok maradjanak. Az alapvető jogok elleni nyílt támadást, ami az LMBTQ-közösségeket érte, nemcsak az Európai Bizottság és az Európai Parlament ítélte el, hanem 18 tagállam is. Eljutott a kormány egy olyan pontra, amikor azt kell mondani, na, ebből elég volt. Magyarország elszigetelődött az unión belül, amiről a magyaroknak tudniuk kell, és arról is, hogy kormányuk kockára teszi az ország uniós tagságát. 

Nem gondolja, hogy kezdeményezése egybemossa az Orbán-kormányt az átlag magyarral?

Nem, világosan fogalmaztam, különbséget teszek a kormány és az emberek között, de a kormány a nemzet része.

Miért gondolja, hogy jó megoldás lenne arra késztetni az országot, hogy kilépjen az EU-ból?

Tisztában vagyok azzal, hogy a magyarok túlnyomó többsége ragaszkodik a bennmaradáshoz, azonban tudniuk kell, hogy a legmagasabb uniós szinten merült fel az ország uniós tagságának a megkérdőjelezése. Méghozzá a júliusi Európai Tanács-ülésen többen felvetették. Olyanok hangoztak el, amilyenek még a Brexit alkalmával sem. Ahogy most mennek a dolgok, úgy biztos nem folytatható. Az alapokmányban valóban nincs olyan lehetőség, hogy valakit kizárnak, csak az, ha valaki ki akar lépni. Ez az 50-es cikkely, amit a britek is alkalmaztak. Azonban olyan szintű a magyar jogsértés, amely az Európai Unióról szóló szerződés 2-es (az emberi méltóság tiszteletben tartását alapértékként meghatározó – a szerk.) és a 7-es cikkely alkalmazhatóságát is felveti. Azaz a magyar kormánynak magyarázatot kell adnia arra, miért sérti meg ezeket a törvényeket.

 
Orbán Viktor bejelenti a népszavazást
 

Orbán és miniszterei pedig nem is egyszer kinyilvánították, hogy eszükben sincs távozni.

Akkor viszont tartsák be a szabályokat.

11 éve nem úgy néz ki, hogy akarja.

Pontosan, 2010 óta ezt tapasztaljuk.

Önnek is meg kell magyaráznia szavazóinak otthon, miért tagja még mindig Magyarország az EU-nak?

Igen, egyre nehezebb megmagyarázni a szavazóknak, hogy miért járuljanak hozzá Magyarország költségvetéséhez. Az embereket sokkolja most az is, hogy a homoszexualitást a pedofíliával mossa össze a kormány nemrég elfogadott törvénye. A magyaroknak is meg kell érteniük, hogy nemcsak az uniós intézményeknek van elegük a magyar helyzetből, hanem az átlag európai állampolgárnak is. Abból, hogy a saját befizetett adóik rossz helyre kerülnek.

De vajon tényleg jobb lenne az Uniónak Magyarország nélkül?

Nem akarok találgatásokba bocsátkozni

És nincs is eszköze erre az Uniónak, mert ilyen referendum nincs.

Így van. Erre az egyetlen lehetséges válasz: a magyaroknak kell kimondaniuk a végső szót.

Nem beszélve arról, hogy nézne ki az Unió is - Európa közepén egy kivált tagországgal!?

Sokban különbözik az Egyesült Királyságtól, amely kilépett. Például, hogy sokkal kisebb ország nála. Nem hinném, hogy jól jönne ki belőle Magyarország. Fájdalmas lépés volt ez Nagy-Britanniának is, látjuk.

 
Jean Asselborn
 Fotó: Arno Mikkor / https://www.flickr.com/photos/eu2017ee/36927346612
 

Miért nem volt képes Brüsszel kordában tartani Orbánt?

Szerintem az uniós intézmények nagyon sok lépést tettek ennek irányába. A Tanács és a Bizottság is mindent elkövetett, hogy betartassa a jogállami és értékrendbeli elvárásokat az Orbán-kormánnyal. A kötelezettségszegési eljárások és a 7-es cikkely elindítása sem vezetett eredményre. A most kijött jogállamisági jelentés megint részletezi a kifogásokat az igazságszolgáltatás, a média helyzetét, valamint a civilek kormányzati vegzálását és a korrupciót illetően. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne juthasson forrásokhoz a kormány, amennyiben nem tartja be a jogállami normákat. Csak 2018-ban 6,3 milliárd eurót, 2300 milliárd forintot kapott. Ami a magyar gazdaság csaknem 5 százalékát teszi ki. És most is 7,2 milliárd euró forog kockán.

Látja jelét annak, hogy Orbán képes változni?

Orbánt csak a magyar emberek tudják változásra bírni. Ez csak tőlük függ.

Miközben persze itt egy újabb nagy botrány, a Pegasus-ügy. Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol ezt a kémprogramot bevetették. Mit szól ehhez?

Igen, a sajtóból értesültem erről, hogy újságírókat, ellenzéki politikusokat, civileket figyeltek meg telefonjuk lehallgatásával. Egyelőre azonban nekem nincs hiteles információm arról, hogy ezt a kémszoftvert használták Magyarországon. Ugyanakkor magam is próbáltam elérni olyan vállalatokat, amelyek Luxembourgban kapcsolatba kerülhettek az NSO-val, azzal a céggel, amelyiktől a Pegasus kémszoftver származik, és értésre adtam, hogy mi nem tűrünk semmilyen személyiségi jogi sértést ehhez hasonló műveletek esetében.

Ha ez megint jogállami normasértés, akkor maga után vonhat újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen?

A tények ismeretében erről az Európai Bizottságnak kell döntenie. De amit még hozzá szeretnék tenni: nemrég jött ki a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-jelentése, amelyben nagyot zuhant Magyarország megítélése. Azért álltam bele ebben az interjúba, mert aggódóm amiatt, hogy az emberek többsége nem látja a teljes igazságot, ami az országban történik. Tudom, az önök rádiója is milyen nehéz helyzetbe került, és úgy gondoltam, szükségük van a támogatásra.

Őszintén köszönjük a támogatását, miniszter úr.

Csernyánszky Judit interjúját a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: EU2017EE Estonian Presidency / Flickr

Esti gyors
2021. július 23., péntek 18:50