„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

„Visszaüthet Orbán népszavazása, az alacsony részvétel kínos lehet a Fidesznek”

22/07/2021 17:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Ahogy megjelent a Pegasus-ügy a sajtóban, a miniszterelnök bedobott egy új népszavazást. Mikecz Dániel szerint ezzel hasonlóan akarják építeni a tábort, mint 2016-ban az úgynevezett kvótanépszavazással, de most vannak kockázatai a Fideszre nézve. Ugyanis ezt sokkal nehezebb elmesélni. Amíg a rezsiköltség érezhető probléma, a bevándorlás létező ügy volt, „az iskolai nemátalakításról” nagyon lehet érezni, hogy légből kapott valami. És ha 30 százalék alatt marad a részvétel, az kínos lesz a Fidesznek – vélekedett.

2021. július 22. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. július 22., csütörtök 09:00): Mikecz Dániel
39:08
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Elképzelhető-e, hogy amit gyermekvédelmi népszavazásnak hív a kormányfő, az segít-e elfeledkezni a Fudanról és a Pegasusról? – kérdeztük Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet vezető kutatóját, aki a Reggeli személlyel érkezett.

Szerinte a 2016-os receptet lehet látni, az a népszavazás segített a Fidesznek összehozni egy olyan nagy tábort, amely kitartott 2018-ig. Akkor 3,2 millió ember szavazott nemmel (most is ezt a választ várja a kormánypárt), és 2,8 millióan szavaztak listán a Fideszre két évvel később.

A politikai eszközök se alkalmazhatóak minden helyzetben. Más volt 2016-ban az ország, a nemsokára 12 éves NER-nek a felénél tartottunk, nem volt ennyire megszilárdult a rezsim, az ellenzék pedig nem volt egyben, és, jelezte a kutató, nem feltétlenül a pártvezetőkre, hanem a szavazókra gondol. Vannak kockázatai ennek a népszavazásnak a Fideszre nézve, olyanok, amelyek 2016-ban nem voltak.

Más konfliktusról is van szó, 2015-ben a menekültválság az egész Európai Unióban téma volt, még a német konzervatívok is megosztottak voltak, a CDU-nak és a CSU-nak is volt konfliktusa, nem tűnt légbőlkapottnak a Fidesz álláspontja. Az ellenzékből Fodor Gábor Liberális Pártja biztatott egyedül az igen szavazatra, nem volt kézenfekvő válaszuk az ellenzéki pártoknak. Most azt látni például a közösségi médiás felületeken, hogy azok az ellenzéki szavazók, akik foglalkoznak politikával, érzékelik, hogy ez kacsa. Tehát az ügy más, kevésbé mozgósít.

 
Orbán népszavazásra buzdít (fotó: Facebook)
 
 

A Republikon Intézet legutóbbi felmérése szerint 33 százalék a Fidesz támogatottsága a teljes népességben, és Mikecz Dániel szerint nem fognak ennyien elmenni a népszavazásra. Hozzátette: 30 százalék alatti részvétel kínos is lehet a Fidesz számára, esetleg a választópolgárok azt gondolják az országgyűlési választások előtt, hogy csökkent a kormánypárt támogatottsága. Valószínűleg a nemek aránya mind az öt kérdésben 90 százalék fölött lesz. De – ismételte meg – ha csak 27 százalék megy el, azt nehéz lesz úgy kommunikálni, hogy „győztünk”, mint 2016-ban. (Bár akkor sem volt érvényes a népszavazás, 41 százalék ment el, és 50 kellett volna), Gulyás Gergely, még nem miniszterként, azt mondta: politikailag érvényes.)

Szerinte az is kérdés, hogy milyen olyan képi elemekkel csinálja meg ezt a kormány, amelyek nem merítik ki a közösség elleni izgatást. Úgy véli, erősebb lesz, mint nemzeti konzultációhoz használt emojik; azt idézte fel, amikor a Stop Soros-kampány egyik fotóján menekültek mentek egy töltésen, és rájuk tettek egy stoptáblát. El tudja képzelni, hogy a Pride-hoz kapcsolódó képi elemeket szerepeltetik nagyon erősen a közterületeken.

A kutató beszélt a kampánytechnikák közül „a hírhedt 60-40-ről” is: a kormánypárt keres egy olyan társadalmi kérdést, amelyben 60 százalék mellé áll, vagy azt reméli, és 40 százaléknak fájdalmas, tehát kivált valamilyen tiltakozást. Az ellenzéki pártok azt érzik, hogy muszáj beleállniuk. Az a legjobb, ha külföldről is kapnak kritikákat, mert akkor azt mondhatják a választóiknak, hogy a kormány „Magyarországot védi”. Ez már az első ellenfélnél, az IMF-nél megjelent, hogy megtámadják az országot.

Mikecz Dániel úgy fogalmazott: ezt már sokkal nehezebb elmesélni. Amíg a rezsiköltség érezhető probléma, a bevándorlás, a menekültválság létező ügy volt, „az iskolai nemátalakításról” nagyon lehet érezni, hogy légből kapott valami. Bár rezonál bizonyos választói csoportoknál, nem gondolja, hogy ebből akkora tábort lehet kovácsolni, mint a kvótanépszavazásnál.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. július 22., csütörtök 09:05
Műsorvezető: Para-Kovács Imre