„Klubrádió
A lényeg

Az európai külügyminiszterek szerint is "európaiatlan" az új magyar homofób törvény

22/06/2021 11:45

| Szerző: Klubrádió

A nemrégiben elfogadott magyar törvény, amely tiltja a 18 éven aluliak körében a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését, egyértelműen sérti az Európai Unió értékeit – jelentette ki a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere kedden Luxembourgban, az általános ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozójára érkezve.

Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere azt mondta, "az Európai Unió elsősorban nem egységes piac vagy valutaunió, hanem értékek közössége. A közös uniós értékek azok, amelyek az Európai Unió tagállamait összekötik. Határozott üzenetet kívánunk küldeni Magyarországnak, hogy a szexuális kisebbségekkel is tisztelettel kell bánni" – fogalmazott Roth.

Michael Roth
 

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a magyar törvényt „európaiatlannak” nevezte, elfogadásáról pedig azt mondta: "ilyet a 21. században nem szabad csinálni. Amit Magyarország csinál, az 'nagyon rossz'. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy megválassza, hogyan kíván élni, 'nem vagyunk a középkorban'Egy ilyen törvény nem európai, méltatlan Európához. Nincs köze az Európai Unió értékeihez" – fogalmazott.

A Benelux-országok reagálni akarnak a magyar törvényre nyilatkozat kiadásával, amelyben hangsúlyozni fogják a mindenkinek kijáró tisztelet fontosságát – közölte. A luxembourgi külügyminiszter végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az európai értékeket tiszteletben tartsák – írja a 24.hu.