„Klubrádió
Esti gyors

Új vírus, régi ország és Greta Thunberg nyugdíjazása – Selmeci János jegyzete

27/03/2020 18:01

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A járvány utáni időszak hősi halottja lehet a zöldmozgalom, és nem csak a radikális része, bár kétségtelenül az utazás és fogyasztás ellenes csoportok hullanak majd el először, kipróbáltuk, hogy milyen lenne a világuk, hát nem túl jó. De ha az lesz a kérdés, hogy a föld hőmérséklete növekedjen pár fokkal, vagy a munkanélküliek száma még néhány millióval, szerintem kevés olyan politikus lesz, aki inkább egy bizonytalan, jövőbeli katasztrófa, nem pedig az aktuális recesszió ellen akar harcolni.

2020. március 27. Esti gyors-részlet (2020.03.27. Selmeci János jegyzete)
02:35
00:00
Járvány ide vagy oda, a magyar politikában a szokásos mederben zajlik minden, az ellenzék a vírusnak szurkol, a kormány diktatúrát akar bevezetni, pedig most aztán tényleg közös a cél, és még ellenséget sem kellett kitalálni hozzá, itt van velünk a levegőben. Persze azon, hogy Orbán Viktor ezt a válsághelyzetet is arra használta fel, hogy hazaárulót faragjon politikai ellenfeleiből, ismét csak az elmúlt éveket kómában töltők lepődtek meg, ettől függetlenül még neki sem volt rá semmi szüksége, ezek csak a régi reflexek, nem ezen múlik majd, hogy belebukik-e a közelgő gazdasági válságba, vagy nem. De legalább egy kicsit megint jobban gyűlöljük egymást mi magyarok, nagyon kellett ez pár héttel azelőtt, hogy valószínűleg tele lesznek az intenzívosztályok, köszönjük szépen. Persze legalább emlékeztettek minket arra, hogy hiába az új vírus, ez még mindig ugyanaz az ország.

Közben Harari meg Chomsky után szabadon én is elgondolkodtam azon, hogy a járvány után vajon miben és mennyit változik majd az életünk. Remélem, hogy többet látogatjuk majd a szüleinket, nagyszüleinket, egy kicsit jobban megbecsüljük a kapcsolatainkat, hiszen most megtanuljuk, hogy bármikor elszakíthat minket egymástól egy karantén, igaz az ilyen hatások csak rövid ideig szoktak megmaradni. Ennél nagyobb esély van az oltásellenesség kihalására, most tényleg, mutassanak a néhány megszállotton kívül bárkit, aki jövőre nem oltatja be magát koronavírus ellen.

A járvány utáni időszak hősi halottja lehet a zöldmozgalom, és nem csak a radikális része, bár kétségtelenül az utazás és fogyasztás ellenes csoportok hullanak majd el először, kipróbáltuk, hogy milyen lenne a világuk, hát nem túl jó. De ha az lesz a kérdés, hogy a föld hőmérséklete növekedjen pár fokkal, vagy a munkanélküliek száma még néhány millióval, szerintem kevés olyan politikus lesz, aki inkább egy bizonytalan, jövőbeli katasztrófa, nem pedig az aktuális recesszió ellen akar harcolni. A kormányok nem a bolygó zöldítésére, a kibocsájtás csökkentésére, hanem arra fognak eurómilliárdokat költeni, hogy működjenek a gyárak, a turisták pedig végre felüljenek a környezetszennyező repülőkre, szóval ha a zöldeknek igazuk volt, bajban van a Föld.

És hogy mi fog változni itthon? Talán semmi, talán az emberek elgondolkodnak rajta, hogy mégsem a focistákat kellett volna nyugati fizetésekkel itthon tartani.

Az viszont nem kérdés, hogy a politikusok, és így az ország jövőjét nagyban meghatározza majd, mit tesznek a következő hetekben.

De egyelőre, ez még ugyan az az ország, az NB1-es klubok pedig a focisták fizetésének csökkentésére készülnek. Reméljük, jön egy gyors kormányzati csomag, ami segít rajtuk. 

Selmeci János jegyzete a 2020. március 27-i Esti gyorsban hangzott el.