„Klubrádió
Hetes Stúdió

Díszletgyerek, díszletkatona, sorakozz?! Inkább Orbán, vigyázz! – Gergely Zsófia jegyzete

2/10/2021 15:05

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

„Már megint szó szerint használják ezeket a szerencsétlen katonákat, egy napra ők az Orbán által imádott háborús tematikához a díszlet. Tudom, hogy szerte a világon szokása a politikusoknak a katonásdi, de ez nemcsak mű, hanem valahol felháborító. Amikor felesküdtek, abban vajon szerepelt, hogy Orbán Viktor Facebook-oldalán fognak statisztát alakítani teljes menetfelszerelésben, mert közeleg a választás?”

2021. október 02. Hetes Stúdió / részlet, Gergely Zsófia jegyzete (21.10.02.)
04:59
00:00

Régen minden jobb volt – mondaná a krumpliszirmos reklámból ismert nagypapa, ami persze nem feltétlenül igaz, de a vélemény szabad. Papíron legalábbis – teszem hozzá tényszerűen egy olyan internetre száműzött rádió stúdiójából, amit minden létező módon próbálnak elhallgattatni. Ha nem is jobb volt, de biztosan más volt, sőt, visszajárára is változhatnak a dolog ami most azért jár a fejemben, mert a hírfolyamomban szembejöttek  a kormány kihelyezett hajmáskéri ülését megörökítő fotók. Aki esetleg lemaradt erről a pszeudo történésről, például mert fontosabbnak tartotta az összellenzék ugyanezen a napon zajló előválasztási eseményeit, annak röviden a lényeg: Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével országunk kormánya a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren, egy tábori sátorban tartotta meg soros – upsz, hát nem a számra vettem a hivatalos ördög nevét – ülését. Megtekintvén egyben a Magyar Honvédség őszi hadgyakorlatát, így lett tele a lakájmédia a terepruhás katonákkal pózoló miniszterek képeivel.

És hogy mire értem a változást? Tekerjünk vissza, mint a filmekben, pont 9 évnyit, 2012 októberéig, amikor Orbán Viktor mikrofonját véletlenül bekapcsolva felejtették a Kossuth téren tartott katonai díszszemlén. A baki eredménye máig ott virít a neten, visszahallgatható, ahogy az akkor még slank miniszterelnök a vörös szőnyegen végigvonulva lemeózza a felvonultatott állományt, majd legfontosabb momentumként azt elemezte, hogy a honvédek „jól néztek ki nagyon”, mert „nincs köztük kövér”.

„A halálom a pocakos tábornok” – rögzítette az elvárt honvédségi body image zsinórmértékét hazánk első embere anno.

Ehhez képest érdemes megnézni a mostani hadgyakorlatról készült fotókat, és nem csak azért, mert Rogán Antal a hatás kedvéért átmenetileg dobta a Louis Vuitton-göncöket, és terepmintában próbált az eseményhez passzoló hazánkfia-jelleget villantani. Hanem mert egyszerre röhejes és szomorú is a képek centrumában mára pocakosan feszítő miniszterelnök, ahogy – nyilván a foci melletti – másik kedvenc játékát játssza, háborúsdit. Mielőtt megkapom, hogy ez body shaming, vagyis testszégyenítés, ez max. visszafordítása mások le-pocakosozásának, a többi „jóllakott óvodás”-t idéző kabinettagot pedig meg sem említem. Valójában Orbán külső-belső változásában is az a lehető legkisebb rossz, hogy elhízott. Majd kér diétatippeket az esküvőjére tokátlanodott Mészáros Lőrinctől, vagy még bővebb trottyos gatyákkal takargatja - ez a része kevésbé érdekel.

Az viszont igen, ahogyan már megint szó szerint használják ezeket a szerencsétlen katonákat, egy napra ők az Orbán által imádott háborús tematikához a díszlet. Tudom, hogy szerte a világon szokása a politikusoknak a katonásdi, de ez nemcsak mű, hanem valahol felháborító. Amikor felesküdtek, abban vajon szerepelt, hogy Orbán Viktor Facebook-oldalán fognak statisztát alakítani teljes menetfelszerelésben, mert közeleg a választás? Nézem a sátorba is gondosan kreált frizurával érkező Varga Juditot, vagy Kásler Miklóst, aki egy covid-tájékoztatókra totálisan alkalmatlan kiállni, de a hajmáskéri military performanszon mutogatják, mint regnáló minisztert. De ott feszít Palkovics is, hisz ő nagy vitéz, már lekaszabolta a CEU-t és akadémiát.

Novák Katalin saját Facebook-követőinek is tálalta, ahogy csini piros felsője mellé dukált 1 marcona katonalegény biodíszletnek, plusz 3 női katona, elképzelem, ahogy beállították őket. Elvégre a kormányban a miniszterasszony szerepe eljátszani, hogy nálunk a nők karriert építenek, persze kisebb fizetésért, naponta minimum háromféle süteményt sütnek, miközben hozzá hasonlóan poncsót kötnek a gyereknek.

Szoktam hátterezni katonákkal, ami az újságírózsargonban ugye azt jelenti, hogy szigorúan bizalmasan beszélni, nem felfedve a kilétüket. Ahogy rendőrrel vagy bíróval is. Tudom, hogy ezekre a kívülről szánalmasnak tűnő parolázásra mit mondanának. Hogy nincs választásuk, parancsra megy. Ugyanezért utálom, ahogy gyerekeket vezényeltek ki Ákos koncertjére, csak mert a pápalátogatásra tömeget kell felmutatni. Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy a helikopterrel vadászó Semjén aktuális agymenésére kötelezően kiszervezik az iskolásokat. Hadd nézzenek a diákok kitömött állatokat millárdokért, mindezt „egy a természettel” címszóval. Hány néző kell még az egymillióhoz Zsolti? Persze, viszünk még. A gyereknek sincs választása. 

De nekünk van. Ma is, és jövő tavasszal is.

Gergely Zsófia jegyzete a Hetes Stúdió 2021. október 2-i adásában hangzott el.