„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó szerint Orbán a legdemokratikusabb vezető Európában

1/10/2021 13:48

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter szerint a Nyugatról a kormányt érő bírálatok oka csak az, hogy nem liberális a kormány, hanem „konzervatív, hazafias, kereszténydemokrata”. A külgazdasági és külügyminiszter egészen addig ment, hogy kijelentette: Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában. 

A liberális demokráciák képviselői megpróbálják kisajátítani a demokráciafogalmat, márpedig ez a megközelítés rendkívül antidemokratikus – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter pénteken az Athéni Demokrácia Fórumon.

A közleményben az áll: a külgazdasági és külügyminiszter Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz polgárjogi aktivistával közösen vett részt a közép- és kelet-európai országok demokratizálódásáról szóló panelbeszélgetésen. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a demokrácia fogalma nem igényel további minősítést. Szerinte egy ország addig demokráciának nevezhető, amíg a nép dönthet a saját és a hazája sorsáról.

„Négy évtizeden keresztül harcolnunk kellett a szabadságunkért, ugyanis mi nem a kontinens szerencsés felén voltunk (…) Ma sokszor kioktatnak, bírálnak minket Nyugatról, meg akarják mondani, hogyan kellene élnünk, hogyan kellene működtetnünk a politikai rendszerünket, azt állítják, hogy nem vagyunk demokratikus ország, pusztán azért, mert nem liberális a kormány” – mondta Szijjártó.

Aki szerint a kioktatások, kritikák oka pusztán az, hogy konzervatív, hazafias, kereszténydemokrata kormány van hatalmon Magyarországon.

Orbán Viktor a legdemokratikusabb vezető Európában – jelentette ki Szijjártó az MTI beszámolója szerint.

A miniszter a belarusz helyzet apropóján beszélt arról is, hogy szerinte korlátozott hatású az EU külpolitikai eszköztára, a szankciók nem eredményeztek változást. A tudósítás arra nem tért ki, hogy Orbán Viktor tavaly júniusban volt éppen Minszkben.

Orbán Viktor Minszkben
 
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Felvetette viszont azt, hogy nem számít-e álszentségnek a különböző szankciók elrendelése, miközben a nagyobb tagállamok hatalmas üzleteket kötnek egyes, általuk hangosan bírált országokkal. Példaként nem meglepő módon Kínát említette.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György / RÉSZLET)