„A
Reggeli gyors

Lőtereken tanítják a hűséget

28/01/2019 13:12

| Szerző: Klubrádió

A V4-ek nem csak megtűrik a félkatonai szervezeteket, de időnként még támogatják is. Magyarországon egyre nagyobb hangsúlyt kap az úgynevezett honvédelmi nevelés. Az egész mögött persze politika áll, a hűség kikényszerítésének politikája.

 

2019. január 28. Reggeli Gyors - részlet 19. 01. 28. Kőműves Anita
05:36
00:00

Épüljenek lőterek, legyen kadétprogram, minél többen álljanak tartalékos katonának, ezek is jelzik, hogy a kormány militarizálja az oktatást. Ez nem magyar jelenség, megfigyelhető az egész V4 csoportban. Kőműves Anita, az Átlátszó.hu munkatársa mondta el a Reggeli Gyorsban, hogy milyen szándék lehet emögött.

Lengyelországban a kormány nem csak megtűri, de támogatja is a félkatonai szervezeteket. Ezek akár NATO hadgyakorlatokon is részt vehetnek, amit persze más tagországok -például az Egyesült Államok- nem néznek jó szemmel. Ezzel egy lakossági igényt elégít ki, hiszen Lengyelországban erős az orosz fenyegetéstől való félelem, különösen az orosz-ukrán viszony megromlása óta.

Csehországban kötelező a honvédelmi oktatás, mert a fiatalok általában nem szívesen állnak katonának. Viszont kevés a megfelelő képzettségű tanár, ezért az iskolák félkatonai szervezetektől kérnek oktatókat. Ennek következtében az egész program irányítása csúszhat ki az igazgatók kezéből.

Szlovákiában egy nacionalista, oroszbarát szervezet a legveszélyesebb, amelynek az egyenruhája megtévesztésig hasonlít a katonai egyenruhához. Ám természetesen nem tartoznak a hadsereg kötelékébe.

Kőműves Anita emlékeztetett: a szocializmus idején próbálták elhitetni az emberekkel, hogy állandó készenlétben kell lenni, támadástól lehet tartani. A rendszerváltásnak éppen ezért volt lényeges eleme a demilitarizálás. Most azért hozzák újra elő a honvédelmet, mert a jobboldali, konzervatív kormányok számára ez egy politikai eszköz. Így próbálják elérni az ország és főleg a kormány iránti hűséget. Katonai magyarázata nincs a törekvésnek, mert az országot biztosan nem a félkatonai szervezetek és nem a lőtereken tanított fiatalok fogják megvédeni.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.