„Klubrádió
Esti gyors

Ha így nő tovább az érdeklődők száma ... Csak akkor – Kárpáti Iván jegyzete

19/10/2021 17:39

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Egy időre az ellenzék nem követő üzemmódban volt, hanem maga alakította az eseményeket. Már ettől százezrek mozdultak meg, és kezdtek politizálni úgy, ahogy az a szó eredeti értelmét tükrözi. Ha így marad, van esély a változásra.

2021. október 19. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.10.19.
01:42
00:00

A kormányzati propaganda szerint az egész ellenzéki előválasztás egy cirkusz volt, a porondmester Gyurcsány. Minden erre volt felépítve, tehát Márki-Zay Péter győzelme sem változtathat az üzeneten. És amúgy is: ha valami ellenzék, az baloldali. Legyen az Jobbik vagy éppen maga Márki-Zay, aki az USA-ban nagyjából a republikánusok konzervatív vonulatához tartozna, ha már hasonlítani akarjuk valamihez.

Ez magából az úgynevezett „centrális erőtér” elméletéből fakad, ami arról szólt, hogy van a Fidesz és tőle jobbra és balra is civakodó kispártok. Nem véletlenül mondom múltidőben, a Karmelitában is tisztában vannak vele, hogy ez már nem létezik. Ettől van tétje számukra is 2022-nek, ezért tőkésítették fel idén több ezer milliárddal a párhuzamos államukat és betonozták be még jobban az embereiket.

Az összefogott ellenzék heteken keresztül – hosszú idő után – nem azzal foglalkozott, amit Rogánék eléjük dobtak, ahogy az országnak az a fele sem, amelyik rendszerváltás akar. Ez még akkor is veszélyes a NER-re, ha közben egymásba martak a szövetségesek. Egy időre az ellenzék nem követő üzemmódban volt, hanem maga alakította az eseményeket. Már ettől százezrek mozdultak meg, és kezdtek politizálni úgy, ahogy az a szó eredeti értelmét tükrözi: a közösség ügyeivel való foglalkozás.

Ha ennek az igénye megmarad, és egyre többen vesznek benne részt, van esély a változásra, de ez a minimum feltétel.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. október 19-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.