„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: 12 év után az ellenzék kezdeményezhet

18/10/2021 18:14

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az előválasztás eredménye azt mutatja Karácsony Gergely szerint, hogy sikerült megszólítani a bizonytalan, egyetlen párthoz sem húzó szavazókat. A főpolgármester úgy véli, hogy 12 év után először az ellenzéknél a kezdeményezés lehetősege, amelyet jó programkidolgozására és közös kampányra kell használni. 

2021. október 18. Esti gyors - részlet 21.10.18. Karácsony Gergely
09:38
00:00

Visszalépéséről és döntése az előválasztás eredményére gyakorolt hatásáról azt mondta Karácsony Gergely, hogy ez volt a helyes döntés. A főpolgármester úgy látja, hogy Márki-Zay Péter győzelme talán meglepőnek tűnhet, ebben ő azt látja, hogy sikerült megszólítani a bizonytalan, nem a pártokhoz húzó szavazókat.

Egyúttal kifejezte örömét, hogy a jelöltek kölcsönös tisztelettel nyilatkoztak "igazi polgári demokrácia szerint" az eredményhirdetést követően.

Hozzátette, a kormány számára nagyon nagy kihívás, hogyan viszonyuljanak az előválasztás eredménye teremtette új helyzet, amit már nem tudnak egyszerűen gyurcsányozással elintézni. "Olyan választói akarat jelent meg, amely nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni, és nem az ellenzéki pártokkal azonosítja a politizálást, hanem a változást akar" – tette hozzá.

A procedúra lezárultábval Karácsony szerint a választási kampány a fő feladat, amelyet közösen kell véghez vinni. "Az elmúlt időszak sebeit a közös munka fogja begyógyítani" – mondta a politikus.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Karácsony Gergely a közgyűlésen
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Arról is beszélt, hogy a hat ellenzéki párt által eddig létrehozott minimumprogram részletesebb, mint a Fidesz bármely választási programja volt az elmúlt 30 évben. Ezt a programot kell a miniszterelnök-jelöltnek bemutatnia a kampány során.

Karácsony szerint ritka előnyhöz jutott az ellenzék. Tizenkét éve mindig a Fidesznél volt a kezdeményezés, most az először a hat párt diktálhat, ezt kell jól kihasználni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2021.10.18., hétfő 18:15
Riporter: Dési János