„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán 2010 óta először érzi, hogy az ellenzék nyomás alatt tartja és elveszítheti a választást

18/10/2021 07:26

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Konzervatív jelölt győzött az ellenzéki előválasztáson – emeli ki a Politico, miután sok baloldali és liberális támogatta a hódmezővásárhelyi polgármestert annak reményében, hogy meg tudja győzni a tavaszi választásokon azokat a bizonytalan szavazókat, akik kiábrándultak Orbán Viktorból.

2021. október 18. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2021.10.18.
05:24
00:00

Karácsony Gergely esélyesebbnek látta a 49 éves, hétgyermekes Márki-Zay Pétert Orbán Viktor ellen, mint magát, ezért lépett vissza a javára. A Politico azt is kiemeli, hogy a győztes megígérte, megváltoztatja a magyar politikai kultúrát, és az országot egységbe akarja kovácsolni.

Márki-Zay merőben új Magyarországot és új politikai kultúrát ígért, amely figyelembe veszi a fékek és ellensúlyok rendszerét, leszámol a korrupcióval, és aminek része lesz az is, hogy az Orbánhoz hű intézményvezetőknek menniük kell. Az is ígérte, hogy az alkotmányt is megváltoztatják, azokat a passzusokat egészen biztos, amelyek Orbán veresége esetére továbbra is lehetővé teszik neki  a befolyásgyakorlást – foglalta össze a győztes miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatóján elhangzottakat a Reuters.

Ilyen programmal szerinte számos vidéki, Orbánt-támogató választókörzetekben is esélye lesz a győzelemre. A párton kívüli, outsider politikus, egy kisvárosi konzervatív került ki győztesen az ellenzéki jelöltek közül, aki friss arcokat látni akaró fiatalokat is meg tudott szólítani az előválasztás második fordulójában.

 
Márki-Zay Péter győzelmi beszéde Forrás: Facebook
 

Ez történt 2018-ban is, amikor a Fidesz 20 éve egyik legerősebb bástyájának hitt Hódmezővásárhelyen győzni tudott. Márki-Zay már akkor elmondta, ennek a titka az ellenzék teljes összefogása. A Reuters egy másik cikkben azt emelte ki, hogy a hatból csupán két párt támogatásával tudott magabiztos győzelmet aratni.

A tavaszi választás tétje szerinte az, hogy egyrészt szabad ország akar-e lenni Magyarország, megmarad európainak, vagy elsüllyed, amennyiben kelet felé fordul és olyan korrupt diktatúra lesz, ahonnan polgárai elmenekülnek. A Fidesz nemcsak azért lesz bajban a kampányban, mert a családközpontú Márki-Zay katolikus, és számos esetben hasonló ideológiát vall, hanem azért is, mert aligha tudja Gyurcsány bábjának beállítani.

A Washington Post Márki-Zay Péter győzelmi beszédéből kiemelte a kormányváltó és egyszerű emberek forradalmi hangulatára utaló részeket, illetve azt, hogy nem tőle, hanem „tőletek, mindannyiótoktól fél Orbán Viktor”. Az AP tudósítójának, Justin Spike-nak adott interjúban a politikus úgy fogalmazott, hogy győzelme minden magyarnak jó hírrel szolgált, mert bebizonyította, hogy a pártok egyedül nem képesek győzni.

A függetlenek, a civilek is kellettek hozzá. „mindannyian nagyon örülünk és bízunk abban, hogy be tudjuk bizonyítani: erős koalíciót építve megváltoztatjuk Magyarország sorsát, történelmét. Egy szavazatszámlálót, Kondér Máriát is megszólította az amerikai tudósító, aki elmondta, hogy három vereség után az ellenzék végre ellenfelekből szövetségesekké lett. Ez azt mutatja, hogy fontos a számukra az együttműködés, ami pedig fontos a demokrácia szempontjából.

A The Hill portál szerint 2010-es hatalomra kerülése óta Orbán először lesz kénytelen szembesülni azzal, hogy az összes ellenzéki párt összefogott ellene. A Jobbikot jobbközép pártnak tekinti az írás. Márki-Zay Beszédéből pedig azt hangsúlyozta, hogy ugyan megnyertük az előválasztást, de az igazi megmérettetés még hátravan. Ez volt a harc, most azonban egy háborút kell megnyerni.

A FT Dobrev Klárát is idézte, aki együttműködést ígért Márki-Zaynak, hogy lebonthassák Orbán rendszerét.

A Der Standardot Karas Monika, a Médiatanács lemondott elnöke foglalkoztatta, aki 2022-es mandátuma lejártát megelőzően mondott le, amit a cikk hatalmi játéknak hív, hisz ezzel biztosnak látszik, hogy még a mostani kormány mandátuma idején választhatják meg Karas utódját, vagyis a következő 9 évre is Orbánék egyik embere kerülhet a médiahatóság élére. A kormányfő 2010 óta először érzi, hogy nyomás alatt tartja az ellenzék, és attól tart, elveszíti a következő választást, és ha nem a választást, akkor a kétharmadot.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2021. október 18., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit