„Klubrádió
Esti gyors

Váteszek és a nép – Selmeci János jegyzete

8/10/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

„Na de hogyan lehet az – teszi fel a nagy kérdést az első számú vátesz – hogy három ilyen éles elme, mint mi vagyunk, semmiben sem ért egyet? Bár egy dolgot, azt hiszem, mégis csak hasonlóan látunk; Sokkal okosabbak vagyunk, mint a nép.”

2021. október 08. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (21.10.08.)
02:25
00:00

Talán mondanom sem kell, hogy én, a legnagyobb tudás birtokosa már hónapokkal ezelőtt tudtam, hogy Márki-Zay Péter az egyetlen, aki legyőzheti Orbán Viktort – kezdte szónoklatát az első számú vátesz. Ellenzék-kritikus, jobboldali, csalódott fidesz szavazók megszólítása, nincs Gyurcsány faktor, az ő városa ugye működik is, nem gyengítette le a Fidesz propaganda, sem a béna kerékpársávok. Én biztos voltam benne, hogy be fog jutni az előválasztás második fordulójába, mondjuk nem mondtam, de biztos voltam, elképzelni sem tudom, hogyan lehet, hogy ti sem, és egyes szavazók sem benne látják a megváltót.

A második számú mindentudó vátesz folytatja:

Nos úgy lehet, hogy Orbán Viktort csakis Dobrev Klára tudja legyőzni, az egyetlen nő a jelöltek között, és pláne az egyetlen, aki garantálja a valódi elszámoltatást és egyszerű többséggel is a szemétbe dobná Orbán alkotmányát.

A férjétől független, autonóm politikus, elmaradott gondolkodás ennek az ellenkezőjét hangoztatni, ő járta az országot, míg a többiek civakodtak, kormányzati tapasztalata is van, én a váteszek vátesze nem értem, hogyan bízhattok olyan jelöltben, aki tegnapelőtt még fideszes volt, vagy olyanban, aki nem elszámoltatta a fideszes ellenfelét, hanem kitüntette.

Harmadik számú vátesz csalódottan közbeszól:

Nos úgy lehet, hogy Karácsony Gergő, igen, nekem csak Gergő, szóval, hogy volt az egyetlen integratív jelölt, ő elhozta volna az országba a békét, ő legyőzte volna Orbán Viktort, lett volna közös, népszavazáson megerősített alkotmány és zöld-baloldali politika. Egyedül neki lett volna esélye a Fidesz ellen, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy én és a barátaim is mögé álltunk, jaj hogy történhetett ez, a rosszindulatú sajtó, a össze-vissza mérő közvéleménykutatók, a Fidesz, de a szavazókat sem Gyurcsány Ferenc felesége, sem egy exfideszes polgármester nem fogja tudni megszólítani, jaj sosem bukik meg így ez a rendszer.

Na de hogyan lehet az – teszi fel a nagy kérdést az első számú vátesz – hogy három ilyen éles elme, mint mi vagyunk, semmiben sem ért egyet? Bár egy dolgot, azt hiszem, mégis csak hasonlóan látunk;

Sokkal okosabbak vagyunk, mint a nép. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. október 8-i adásában hangzott el.