„Klubrádió
A lényeg

Ki kit támogat az előválasztáson?

8/10/2021 14:05

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely visszalépésére reagáltak az ellenzéki pártok, A Momentum Márki-Zay mellett van, az LMP és az MSZP a második forduló győztese mögé állnak. 

Miután Karácsony Gergely pénteken bejelentette visszalépését, az ellenzéki pártok helyezkednek, meg kell határozniuk, ki mellé állnak az előválasztáson. A Telex összesítése alapján:

Az LMP kifejezte sajnálatát Karácsony Gergely visszalépésével kapcsolatban, ők a majdani győztes mögé állnak.

Az MSZP hasonlóan a második fordulóban győztes jelölt mögé sorakozik fel.

Márki-Zay Péter mellé biztosan beállt a Momentum, ezt a bejelentést követően megerősítette Fekete-Győr András, és bár a miniszterelnök-jelölt biztosra vette, hogy a jobbikos szavazókat is maga mellé állíthatja, Jakab Péter egyelőre nem foglalt állást, melyik jelölt mögé állna be. Üzent Márki-Zaynak, aki szerinte azzal vádolta a Jobbikot, hogy nem segíti a kampányt. Több tiszteletet vár a párt aktivistáival szemben.

A Párbeszéd egyelőre nem reagált.

Az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje, Botka László szegedi polgármester Márki-Zay Péter mellett állt ki pénteki Facebook-bejegyzésében. Barátjának és harcostársának nevezte a hódmezővásárhelyi polgármestert. Botka szerint az új ellenzéki miniszterelnöknek minden magyart kell képviselnie, jobboldaliakat, baloldaliakat, liberálisokat és zöldeket is. Ahogy a Telex megjegyzi, Botka megszólalásának értékeléséhez ismerni kell a hátteret: ő volt az MSZP jelöltje a 2018-as országgyűlési választáson, de visszalépett, politikai maffiát és párton belüli támadásokat emlegetve. Majd a külsős, párbeszédes Karácsony Gergellyel futott neki a párt az újabb kétharmados Fidesz-győzelmet hozó választásnak. Botka pedig újabb szegedi polgármesteri győzelme után kilépett a szocialista pártból.  

 
Karácsony Gergely, Márki-Zay PéterForrás: YouTube