„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM Karácsony és Márki-Zay harcáról: Végre van igazi veszekedés

7/10/2021 18:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Tamás Gáspár Miklós filozófus az előválasztási vitákat értékelve azt mondta: Magyarország egy kis sarkában kialakult valódi politikai verseny, „rendes, igazi veszekedés, tülekedés, hangoskodás”. Mintha lenne valódi politika. Mellékes kérdés, hogy milyen nyolcadrangú politikusok szerepelnek ebben. Hozzátette: akik ügyesebben csinálják, azok attól még nem lesznek demokratábbak.

2021. október 07. Megbeszéljük - részlet 21.10.07. Tamás Gáspár Miklós
14:40
00:00

Tamás Gáspár Miklós filozófus a Mérce baloldali portálon írt cikket az előválasztásról, egyebek mellett arról, hogy nem kell rosszul lenni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter csatáitól, mert ilyen a normális polgári demokratikus politika.

A Megbeszéljük adásában arra a kérdésre, hogy ezt mások profibban csinálják-e, azt mondta: az más kérdés, ha valakik technikailag ügyesebbek, attól nem lesznek demokratábbak, és viszont. A lényeg, hogy Magyarország egy kis sarkában kialakult valódi politikai verseny, „rendes, igazi veszekedés, tülekedés, hangoskodás”. Mintha lenne politika. Nem az Országgyűlésben, nem is igazán az önkormányzatokban, hanem ott tört ki, ahol lehetőséget adtak a politikusoknak és a választóknak, hogy a preferenciáik összecsapjanak.

Siker-e az előválasztás?

Sikere a magyar népnek, hogy megindult a politika. Hogy milyen nyolcadrangúak az adott politikusok, akik ebben szerepelnek, az mellékes kérdés. Látszanak az elmúlt tíz év következményei is, például az, hogy teljesen jobboldali az ország, az ellenzék többsége is. Úgy fogalmazott: van egy jobbközép jelölt, Dobrev Klára (ugyanis Magyarországon azt tartják baloldalinak, aki utálja Orbán Viktort, de hát nem ez a kritérium – jegyezte meg), van egy radikálisan jobboldali, konzervatív csoportosulás, amelynek szimbolikus vezetője Márki-Zay Péter. És van a nagyon mérsékelt baloldal, amely az ellenzéken belül is kisebbség, amelyet Karácsony Gergely képvisel. Az országnak tehát ebben a kis sarkában megy a politika, van baloldal, van jobboldal, többféle is. Az emberek kiadják a dühüket, és jól teszik, mert eddig le volt fojtva, el volt hallgattatva.

Politikai minősítések 

Szerinte Márki-Zay Péter „enyhén és mérsékelten (...) homofób, antifeminista, cigányellenes jelölt”. Azt is mondta: a hódmezővásárhelyi polgármester határozottan konzervatív, erősen jobboldali. Rengeteg ilyen ember van ebben az országban, aki nem kívánja a jelenlegi kormányzatot, ugyanakkor mélyen konzervatív. Hozzátette: nem akar propagandát csinálni Márki-Zay ellen, mert rengeteg érdeme van, sok szimpatikus vonása is. Egyébként pedig úgy vélekedett: „Fütyülök a három jelölt közti különbségekre, nekem egyik se felel meg egyébként, de valamelyikre majd szavazok”.

A végén úgyis koalíciós kormány alakul, ha nyernek, hogy abból mi lesz, az megjósolhatatlan. Valószínűleg felfordulás és zűrzavar, de „őszintén szólva ráfér az országra tíz év mozdulatlanság után” – mondta a filozófus. Legfőbb ideje, hogy az emberek beszélgessenek egymással, szervezkedjenek, pártoskodjanak, megint el kell kezdeni azt, amit ők elkezdtek 1990-ben, és nem jutottak sehova. Hátha most legalább morális értelemben valamiféle új szakasz kezdődik, a szokásos zavarokkal, amelyeket a filozófus nem tart különösebben tragikusnak. „Nem bánnám, ha az ellenzéki politikusok jobb minőségűek volnának, de ez áll rendelkezésünkre, velük kell nekivágni”.

A nyolcvanszorosáért se

Példaként említette, hogy Ausztriában a napokban razziát tartottak a kancellári hivatalban, a pénzügyminisztériumban és a nagyobbik kormánypárt székházában, azért, mert állítólag a kancellár és szövetségesei állami pénzt adtak egy bulvárlap kiadóinak, hogy Sebastian Kurz kampányát segítse. Egy lapnak – hangsúlyozta. A KESMA-ban 76 fontos lap van (a többi apróság), amelyet állami juttatásokkal látnak el, és ott az Orbán Viktor személyes érdekeinek szolgálatába állított közmédia is, amelyet Orbán Viktor és bizalmas hivatala irányít. Ausztriában ugyan még vádemelés sincs, csak felbukkant a gyanú, hogy Kurz erről tudhatott, és óriási a fölháborodás. Tamás Gáspár Miklós szerint fel fog bomlani a koalíció, miközben Magyarországon ennek a nyolcvanszorosát úgy „vészeli át” Orbán Viktor, hogy fel se mordul igazán hallhatóan a közönség.

Az is valami, hogy a közönség megtanul vezetőire és elvbarátaira ordítozni – mondta nevetve. Hozzátette: legalább megtanulnak felháborodni, pimaszkodni, gúnyolódni, reagálni arra a megaláztatásra, visszaélésekre, amelyeket tizenegy éve eltűrnek némán. Megérett az idő a változásra, és ezeket a változásokat nem a ködből felbukkanó arkangyalok hozzák el, hanem az esendő ismerőseink és a többnyire középszerű politikusok, akik vannak. Aki úgy érzi magában, hogy jobban ért hozzá, az szervezkedjen, induljon, próbáljon meg valamit kezdeni a rendszerrel. Az, hogy ellenzéki körben lelkesednek, szitkozódnak az emberek, nagyon jó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2021. október 07., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György