„Klubrádió
A lényeg

Závecz: Márki-Zay esélyesebb lenne Dobrevval szemben

6/10/2021 12:16

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter megbízásából készített felmérést a Závecz Research kutatóintézetet, hogy mérjék fel, milyen a három, a msodik fordulóba jutott ellenzéki miniszterelnök-jelölt támogatottsága. Kire szavazna át a saját táboruk egy esetleges visszalépés esetén.

Márki-Zay Péter erre a kutatásra mondta, hogy figyelembe kell venni, amikor eldöntik, hogy ő vagy Karácsony Gergely lépjen-e vissza az előválasztás második fordulójában.

 
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter
Fotó: Youtube
 

 

A kutatásból kiderült, a második fordulóban Dobrev Klára a legfőbb esélyes.

A napokban felvett adatok szerint a Dobrev-Karácsony páros indulása esetén így szavaznának az ellenzékiek:

Dobrev Klára: 53%

Karácsony Gergely: 39%

Ha Márki-Zay lenne Dobrev kihívója, akkor:

Dobrev Klára: 50%

Márki-Zay Péter: 43%

Tehát kétszemélyes választás esetén Dobrev a befutó, és bár Márki-Zay Péter jobban meg tudná szorongatni, de a különbség az ő és Karácsony várható eredménye között éppen eléri a mérés statisztikai hibahatárát, írja a 444.

Azt is megvizsgálták, hogy a saját tábor mennyiben szavazna át a másik jelöltre, ha a sajátja visszalépne:

Márki-Zay visszalépése esetén szavazóinak az 51 százaléka támogatná Karácsonyt a második fordulóban, míg Karácsony visszalépése esetén szavazóinak az 56 százaléka szavazna át Márki-Zayra.

Ugyanennél a felállásnál: Márki-Zay hívei 29 százalékban szavaznának Dobrevre, 20 százalékuk még nem döntötte el, hogy mit tenne, Karácsony első fordulós szavazói közül pedig 37 százalék szavazna inkább Dobrevre. Egyértelműen látszik, hogy a momentumos és jobbikos szavazók inkább Márki-Zayt preferálják Karácsonnyal szemben, írja a lap.

Megmérték, hogy a Fidesz ellen mire mennének az ellenzéki jelöltek:

Fidesz lista: 47%

Dobrev vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

Fidesz lista: 47%

Karácsony vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

Fidesz lista: 45%

Márki-Zay vezette ellenzéki lista: 40%.

Eszerint Márki-Zay lenne képes a legjobb teljesítményre a mostani hangulat alapján, ám előnye itt is a statisztikai hibahatáron belül van, állapította meg a 444.