„Klubrádió
Reggeli gyors

Kutatás: Dobrev Klára megy az úton, ez most szimpatikusabb

7/10/2021 12:53

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egészen tegnapig tárgyalásban voltak, hogy hogyan támogassák egymást az előválasztáson, de kiderült, nincs közöttük megállapodás, és a második fordulóban három miniszterelnök-jelölt induló lesz. Hogy hogyan változik a közvélekedés kettejükkel kapcsolatban, az a legérdekesebb. A legfrissebb közvélemény-kutatást ismertette Böcskei Balázs. 

Az Idea Intézet és a Závecz Research kizárólag az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok véleményére volt kíváncsi, hogy a három miniszterelnökjelöltnek milyen a kormányzóképessége, és hogy szerintük ki alkalmas Orbán Viktor legyőzésére.

2021. október 07. Reggeli gyors - részlet 21.10.07. Böcskei Balázs
09:55
00:00

Böcskei szerint az első forduló után meglepő lett volna, ha Karácsony Gergely visszalépett volna, sőt hogy "egyáltalán eljutottunk addig a helyzetig, hogy a második helyről erről kell dilemmáznia", és az is sajátos helyzet szerinte, hogy Márki-Zay Péter versenyképessé vált. Ezek a várakozásnak ellentmondanak.

Az a helyzet, amibe ők ketten "csatornázták magukat", abból már egy kemény, erős, üzenetértékű, erődemonstráló politikai döntés nem tudott megszületni. "Mind a két fél credójának megfelelően végig kell menni az úton, hacsak nem Dobrev Klára legyőzése a prioritás" - mondta.

Böcskei hangsúlyozta, a közvéleménykutatások nem alkalmasak politikai stratégiai döntések meghozatalára, hanem trendeket mutatnak. 

Az ő kutatásuk szerint a megkérdezettek 33%-a Dobrev Klárát, 26%-a Karácsony Gergelyt, 24%-a Márki-Zay Pétert tartja a legképesebbnek arra, hogy legyőzze Orbán Viktort.

Ki tudna kormányozni? A megkérdezettek 46%-a Dobrev Klárát tartja erre a legalkalmasabbnak, Márki-Zayt 22%, 17%-a pedig Karácsonyt nevezte meg. Utóbbinál megjegyezte Böcskei, hogy a bizonytalanoknak csak a 9%-a tartja rá a legképesebbnek.

Böcskei úgy látja, hogy az elmúlt napokban egy sajátos tárgyalási technika alakult ki a hódmezővásárhelyi polgármester és a főpolgármester között, ami inkább Karácsonynak rombolta az esélyeit a megkérdezettek szemében. Szerinte a trend az, hogy Dobrev Klára megy az úton, ezt látják a választói, respektálják, új támogatói is lehetnek, de a két másik fél közötti, a valódi, előremutató dilemmák feloldhatatlansága miatt a megkérdezettek büntették őket.