„Klubrádió
A lényeg

A Momentum beállt Márki-Zay mögé

7/10/2021 14:51

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában – jelentette be Fekete-Győr András pártelnök csütörtökön. Azt mondta: azért döntöttek így, mert úgy érzik, vele van a legnagyobb esély Orbán Viktor legyőzésére. Márki-Zay közölte: továbbra is tárt karokkal várják Karácsony Gergelyt és támogatóit, és a DK szavazóit is, mert nem Dobrev Klára az ellenség, hanem a Fidesz. 

Márki-Zay Péter is ott volt a Momentum csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet Fekete-Győr András kezdett. Elmondta: az ellenzék megújítása volt az előválasztás első célja, és ez jól sikerült, a korrupciógyanús ügyekbe keveredett Tóth Csaba visszalépett, legyőzték az offshore-kapcsolattal vádolt Ráczné Földi Juditot, valamint Molnár Gyulát is. Viszont a másik cél, hogy legyen kormányzóképes alternatíva, kicsit veszélybe került, mert bár Karácsony Gergely és Márki-Zay is alkalmas lenne, ők sajnos nem tudtak megegyezni.

Ezért úgy érezték, hogy eljött a cselekvés ideje. Márki-Zay új arc, akiben bíznak, hogy vele közösen lehet egy új Magyarországot felépíteni. Hadházy körzetében együtt küzdöttek Tóth Csaba ellen, bizonyos szakpolitikai kérdésekben egyetértenek, és neki is fő célja a korrupció felszámolása. 

A Momentum tehát azt a döntést hozta, hogy a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson; minden támogatást megad ahhoz, hogy ő legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Azért döntöttek így, mert úgy érzik, hogy vele van a legnagyobb esély Orbán Viktor legyőzésére.

Orosz Anna, a Momentum alpolgármestere és országgyűlési képviselőjelöltje következett, aki azt mondta: komoly vitáik voltak arról, hogy mi a szerepük a második fordulóban. Márki-Zay Péter olyan jelölt, aki balról, jobbról és ami a legfontosabb, a bizonytalanok közül is sok embert meg tud szólítani, le tudja győzni Orbán Viktort. Arra kért fel minden ellenzéki pártot, különösen a Jobbikot, hogy foglaljon állást (ugyanis a Jobbik csak egy közleményt adott ki, amelyben azt írták: majd a győztest támogatják).

Márki-Zay Péter következett, aki megköszönte a Momentum közösségének a támogatást. Sokan úgy gondolták, hogy ebben a küzdelemben egyedül maradt, de erről nincs szó. Azt mondta, hatezren mentek ki a Fővám térre hirdetett gyűlésére, és hozzátette, az elmúlt napokban egyre több olyan ember is biztosította támogatásáról, aki eddig a Fideszre szavazott. A cél, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat, vidéken is átfordítsák a hangulatot. A közvélemény-kutatások megerősítették abban, hogy nem Karácsony Gergely esélyes, hanem a civilek és pártok szövetsége.

Ehhez a szövetséghez továbbra is tárt karokkal várják Karácsony Gergelyt és támogatóit, és a DK szavazóit is, mert nem Dobrev Klára az ellenség, hanem a Fidesz. Dobrev Klára kiválóságából és hatalmas szorgalmából semmit nem von le, hogy ő a legkevésbé esélyes kihívója Orbán Viktornak. Amennyiben Dobrev Klára nyeri a második fordulót, Orbán Viktor lesz a miniszterelnökünk, és a szülők, nagyszülők csak Skype-on tudnak majd beszélni gyerekeikkel, unokáikkal. Úgy fogalmazott: olyan jelölttel lehet győzni, aki azokat az értékeket is képviseli, amelyeket a Fidesz csak szavakban hirdet.

Fekete-Győr és Márki-Zay Péter is elmondta: ha Dobrev Klára nyer, akkor az ő miniszterelnökségéért is kampányolnak. Utóbbi közölte: a szombati vitára bárkinek szívesen elfogadja a meghívását, de reméli, hogy Gulyás Márton és a Partizán meghívását is elfogadják, mert sajnálta, hogy az első fordulóban többen visszautasították ezt.

A kormánypárti Hír Tv szerint Márki-Zay öt-hatféle dolgot mondott, hogy visszalép, nem lép vissza, de a hódmezővásárhelyi polgármester erre rávágta: ez kettő (a riporter tovább folytatta: Karácsony Gergellyel tandemben vagy nélküle). Egyébként, mint mondta, nem zárta ki, hogy neki kell visszalépnie Karácsony Gergely javára, de több nagy mintás kutatás és egyéb számok alapján arra jutott, hogy az a helyes döntés, ha nem lép vissza. Arról is beszélt, hogy elsősorban az Új Világ Néppárt frakciójába ülne be, és szeretné, ha tudnának frakciót alakítani azokkal a centrista és jobboldali jelöltekkel, akiknek a Fidesz vállalhatatlan lett. Nem változtatott semmin, ha ez nem sikerül, a Párbeszédhez ülne be.

Fekete-Győr szintén kérdésre válaszolva elmondta: valamikor a héten lesz a bizalmi szavazás, és nem fél tőle.

Itt nézhetik meg a bejelentést:

2021. október 07. Esti gyors / részlet, Orosz Anna (21.10.07.)
07:29
00:00

Orosz Anna a Klubrádió Esti gyors című műsorában is reagált a fejleményekre.