„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony és Márki-Zay csak veszekedni tudna? – Kárpáti János jegyzete

7/10/2021 17:24

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Sokan megrökönyödve figyelték Karácsony és Márki-Zay „ki lépjen vissza” csörtéjét. Holott csupán egy Magyarországon az elmúlt évtizedben csaknem elfeledett műfajt művelnek.

2021. október 07. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete – 2021.10.07.
01:58
00:00

Elöljáróban egy helyreigazítás. A szeptember 23-ai Esti gyors elején elhangzott jegyzetemben tévesen állítottam, hogy Dobrev Klára egyik sajtótájékoztatójáról nem, csak az arra adott Fidesz-válaszról adott hírt az MTI.

A hibáért elnézést kérek. Ugyanakkor továbbra is töretlenül érvényes, hogy a közmédia nem látja el közfeladatát, igyekszik agyonhallgatni az ellenzéki előválasztási folyamatot. Aki újságíró, annak ez elég gyötrelmes dolog lehet.

A független és a közösségi média ugyanakkor felbolydult méhkas, indulatok és izgalmak egymás hegyén-hátán. Nem tudom már, hány közvélemény-kutatási adatot olvashattunk arról, hogy az ellenzéki térfélen ki hány százalékkal győzhet kivel szemben, ha van visszalépés, vagy ha nincs visszalépés. Engem azonban sokkal jobban érdekelt az a felmérés, amelyik arról szólt, hogy a három jelöltnek mekkorák az esélyei Orbánnal szemben, pontosabban, van-e köztük lényeges különbség az esélyeket illetően. Egész konkrétan, visszaigazolja-e valamelyest a közvélemény azt az állítást, hogy Dobrevvel nem lehet nyerni. Amit eddig láttunk, az meggyőzően nem igazolja vissza. Orbánék 51-52 százalékra számíthatnának a biztos szavazók körében, míg a Dobrev vagy Karácsony vezette ellenzék 43-44 százalékra, a Márki-Zay vezette ellenzék 46 százalékra – az egyik, Dobrev számára viszonylag kedvezőtlenebb minapi pillanatfelvétel szerint. Az eltérés tehát hibahatáron belüli.

Sokan megrökönyödve figyelték Karácsony és Márki-Zay „ki lépjen vissza” csörtéjét, mondván, „ezek csak veszekedni tudnak”. Holott csupán egy Magyarországon az elmúlt évtizedben csaknem elfeledett műfajt művelnek: valódi politikai küzdelmet folytatnak. Ezen a térfélen szabad a pálya, versengjenek abban, ki a meggyőzőbb.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. október 7-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tartanak az ellenzéki előválasztás első fordulója után 2021. október 4-én, hétfőn Hódmezővásárhelyen Forrás: YouTube