„Klubrádió
Esti gyors

Fütyülünk a laborra – Kárpáti János jegyzete

26/08/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Legfőbb vezetőnk szerint a tesztelés nem olyan fontos, a maszk nem véd, egyetlen egy dolog számít, az oltás."

2021. augusztus 26. Esti gyors / részlet, Kárpáti János jegyzete (21.08.26.)
02:13
00:00

Magyarország járványügyi kísérleti laboratóriumában, vagyis Ausztriában – a minősítést Orbán Viktortól idéztem – a tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra az új tanév első három hetében tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem – jelentette be Heinz Fassmann osztrák oktatási miniszter.

Miután Budapesten ilyen bejelentés nem hangzott el – és nem csak azért, mert nálunk nincs se oktatási, se egészségügyi miniszter, nálunk csak emberi erőforrás van, de még inkább belügyminiszter –, szóval ebből arra kell következtetnünk, hogy a magyar kormány arra is fütyül, mint mondanak a laborból. Lehet persze azzal érvelni, majd megnézzük, mire jutnak a tesztelésekkel, aztán ha érdemes, követjük a példájukat. Csak hát a tanév első három hete egyszer szokott lezajlani, utána már benne vagyunk a sűrűjében, tehát szabhatjuk. Ráadásul sógoréknál csak hatodikán kezdődik a tanév, nálunk viszont már elsején.

Legfőbb vezetőnk szerint a tesztelés nem olyan fontos, a maszk nem véd, egyetlen egy dolog számít, az oltás. Minden szakember azt mondja, hogy valóban a minél nagyobb átoltottság lenne a legfontosabb, de kell a tesztelés is, hasznos a maszk is, szükség lenne számos elővigyázatossági intézkedésre. Orbán Viktor azonban továbbra is olyan televíziót néz, amely fekete-fehérben mutatja a világot. Vagy-vagy. Úgy gondolja, a népnek leegyszerűsített igazságok kellenek. Csak az oltás, csak a Fidesz, csak egyszer kell győzni, de akkor nagyon.

Közben zajlik, néha csetlik-botlik az ellenzéki előválasztási folyamat. Időnként érdes súrlódások kellemetlen hangjai kísérik, a többszólamúság összhangját még gyakorolni kell. De az a világ legalább nem fekete-fehér, hanem sokszínű, nem csak egyvalami számít, és nem csak egyszer kell győzni, hanem újra és újra, lényegében folyamatosan kell dolgozni a támogatottságért. És időnként kell tudni veszíteni is. Ebben a Fidesz még nem elég erős.

Kárpáti János auguszus 26-i jegyzetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.