„Klubrádió
A lényeg

Nem titok, nagy bajok vannak a kórházakban

23/08/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió

Mivel a kormány úgy vélte, a valós kórházi helyzet bemutatása az emberek „túlijesztése” lenne, ezért minden sajtót kitiltott a kórházakból. A kórházak valóságáról több orvos is beszélt a Direkt36-nak.

A kormány el akarta titkolni, mi folyik a kórházakban a koronavírus járványhullámai alatt – írja a Direkt36, miután több mint egy tucat forrással – kórházi dolgozókkal, kormányzati szereplőkkel és velük kapcsolatban álló ellenzéki politikusokkal – beszélt azért, hogy feltárja az intézkedések hátterét.

A hvg.hu szemléje szerint lap forrásai arról számoltak be, hogy a harmadik hullám csúcsán már a kormányoldalon belül is felvetődött, segítene meggyőzni az embereket a járványelleni intézkedések fontosságáról, ha láthatnák, mi történik a kórházakban. Végül mégis a kórházak nyilvánosságtól való elzárása mellett döntöttek. Ennek több oka is volt a Direkt36 egy fideszes forrása szerint. Egyrészt a politikai kockázatok miatt el akarták elkerülni, hogy az egészségügy állapotáról és leterheltségéről legyen szó az esti híradókban. Úgy vélték, a valós helyzet bemutatása az emberek „túlijesztése” lenne. De a kormány attól is tartott, hogy ha valahol nagyobb baj lenne, abból hír lenne, utólag pedig hiába szeretnék, már nehezebb lenne megvonniuk az újságírók hozzáférését a kórházakhoz. Különvéleménynek nem volt helye: a lapnak az iskolák bezárásának elhúzódásával összefüggésben mondta egy kormányzati forrás: A védekezést Orbán vezette, felségsértés lett volna, ha valaki önálló alternatívával állt volna elő.

A titkolózásban sokat segített a cikk szerint, hogy a kórházakat az operatív törzset vezető Pintér Sándor belügyminiszter irányította. Azt írják, a kórházigazgatók is tartottak a kommunikációs előírások megszegésétől. A Pintér teremtette légkört egy kórházi forrás egy tavalyi esettel jellemezte a Direkt36-nak. Amikor az újonnan kinevezett kórházvezetők először találkoztak Pintérrel, akkor a miniszter megérkezése előtt egy segédtiszt közölte velük: "Állva várják a miniszter urat, és csak akkor üljenek le, ha ő már leült, és ne tegyenek fel kérdéseket, csak akkor beszéljenek, ha őket kérdezik."

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A kórházak valóságáról több orvos is beszélt a Direkt36-nak. Mint elmondták, budapesti és vidéki kórházakban is előfordult, hogy rangsorolni kellett a betegek között. Egy vidéki kórház vezető beosztású orvosa szerint a harmadik hullám csúcsán a náluk ápolt súlyos covidos betegek száma több mint háromszorosa volt a második hullám idején tapasztaltnak, a teljes ellátás ennek rendelődött alá. Az orvos szerint hiába volt meghatározott számú ágyuk a covidos intenzív osztályon, ezeknek emberhiány miatt csak a felén tudtak lélegeztetőgépet működtetni. "A járvány csúcsán voltak olyan napok, amikor a 60 év felettieknek nem nagyon volt esélyük lélegeztetőgépre kerülni" – nyilatkozott a lapnak az orvos. Hozzátette: "Idős főorvosok is sírdogálva mentek haza a nap végén, mert szinte az egész napjuk azzal telt, hogy a halál beálltát állapították meg a betegeknél."

A kormány hivatalosan tagadta, hogy komoly gondok lennének a kórházakban. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter március közepén hazugságnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az állításait, aki a 444-nek arról beszélt, hogy a szakszemélyzet hiánya miatt az egészségügy a kapacitásai vége felé jár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március végén szintén lehazugozta az ózdi kórház főigazgatóját, aki a helyi televíziónak nyilatkozva azt mondta: „azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek” a folyosókon fekvő fertőzöttekről.

Bucsi Lászlót, a székesfehérvári kórház főigazgatóját Pintér Sándor rendelte be magához, miután nyilatkozott arról, hogy náluk 100 lélegeztetett koronavírusosból 84 meghalt. Ezen kívül más szám lényegében nem hangzott el az egészségügyben tapasztaltakról a járvány kezdete óta.