„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Amíg a kormány azt üzeni, hogy dobjátok el a maszkot, kockáztatja az egészségünket

19/08/2021 20:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint amíg a kormányzat azt üzeni a lakosságnak, hogy dobjátok el a maszkot és ünnepeljünk, addig lényegében „kockáztatják az egészségünket” és a magyar gazdaság helyzetét is. Ha itt is ingyen lehetne teszteltetni, és tudatosabban vigyáznának az emberek, maszkkal, távolságtartással, akkor „nagyságrenddel jobban” jönnénk ki jobban egy következő hullámból – mondta.

2021. augusztus 19. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (21.08.19.)
16:18
00:00

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost arról kérdeztük, hogy elkezdett nőni, még ha nem is veszélyes mértékben, a fertőzések száma. A szomszédos országokban hasonló a helyzet. A Magyar Orvosi Kamara legutóbb azt ajánlotta, hogy zárt térben vissza kellene térni a maszkviseléshez, távolságtartáshoz, valamint a megfelelő fertőtlenítéshez.

Elmondta: Magyarországon a járványban nem a pillanatnyi helyzet az érdekes, hanem a tendencia. Amikor jó volt a helyzet, a nagyon kevés elvégzett tesztből 0,3 százalék volt a pozitivitási arány, ahhoz képest négyszeres a növekedés. A környező országokban is duplázódnak az esetszámok egy-két hét alatt, nincs ok feltételezni, hogy itt másképp lesz. Ez a problematikus, meg az, hogy itt lazítás van, tömegrendezvények lesznek, ahol esély sincs a távolságtartásra (mint a tűzijátéknál). Ha egy szuperfertőző van a tömegben, nagy baj lehet.

Falus Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában és Szlovákiában ingyen osztják a teszteket a lakosságnak, Magyarországan viszont a kevés (pár ezer) teszt miatt nem lehet tudni, hány pozitív eset van. Ráadásul a delta variánsnál sokszor hasonlóak a tünetek az enyhe influenzához, szénanáthához, így viszont aki elkapta és enyhe tünetei vannak, az megfertőzhet másokat, miközben ezt nem is tudja. (Ausztriában majdnem 73 millió tesztet végeztek, Magyarországon pedig 6,4 milliót.)

Ha itt is ingyen lehetne teszteltetni, és tudatosabban vigyáznának az emberek, maszkkal, távolságtartással, akkor „nagyságrenddel jobban” jönnénk ki jobban egy következő hullámból – mondta. De amíg a kormányzat azt üzeni a lakosságnak, hogy dobjátok el a maszkot és ünnepeljünk, addig lényegében „kockáztatják az egészségünket”, és szerinte a magyar gazdaság helyzetét is.

Ezzel Falus Ferenc arra utalt, hogy oltási szünetet rendeltek el az augusztus 20-i hosszú hétvégére, valamint a kormány könnyít a járványügyi szabályokon az augusztus 20-i ünnepségsorozat, a budapesti fogathajtó-Eb, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kedvéért. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ezeken az eseményeken nem kell betartani a hatályban lévő járványügyi intézkedéseket, a programok bárki számára szabadon, korlátozások nélkül látogathatók.

Közölte: szerinte az nem jut el a köztudatig, hogy a 30 ezer magyar halottból más országokban 15 ezret meg lehetett volna menteni.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Megbeszéljük...
2021. augusztus 19., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György