„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: A szabályokat nem változtathatjuk meg a játék közepén

6/10/2021 10:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az előválasztás szabályait nem lehet két forduló közt megváltoztatni – indokolta az OEVB döntését Magyar György. A Civil Választási Bizottság elnöke úgy látja, hogy a két miniszterelnök-jelölt együttes indulása nem tükrözné a választók véleményét, ezzel pedig az előválasztás tisztaságát veszélyeztetnék.

2021. október 06. Reggeli gyors - részlet 21.10.06. Magyar György
05:22
00:00

"Csak abban az esetben indulhatna együtt Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ha hajuknál összenőtt sziámi ikrek lennének" – vetette fel a Para-Kovács Imre, a Reggeli gyors műsorvezetője, amivel vendége, Magyar György egyetértett, hozzátéve, hogy ennek valószínűsége meglehetősen kicsi.

A Civil Választási Bizottság elnöke hozzáttette azt is, hogy nem lehet mérkőzés közepén megváltoztatni a szabályokat. Ezt a választói akarat megcsúfolásának, és az előválasztás tisztességét rombolónak tartja, és ezt Magyar nem tudja támogatni. "Az előválasztás nem így lett kiírva" – hangsúlyozta. Ennek így nagyon rossz üzenete van.

Mindezeken kívül olyan jelentős többletköltséget jelentene a szavazólapok újranyomása, amelyet a szervezők nem tudnak vállalni. Hangsúlyozta, az előválasztáson nem dönthetnek a politikusok a választók feje felett.

Az előválasztás legfontosabb funkcióit is kiemelte: 

  • legitimál,
  • tematizál,
  • aktivizál,
  • és önbizalmat kelt.

"Ezt a nimbuszt nem szabad lerombolni. Most van esélye az ellenzéknek beleszólni a saját életébe, ezt az esélyt nem szabadna elszalasztani" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Magyar Gy