„Klubrádió
Esti gyors

"Szokatlan Karácsony és Márki-Zay halogatása"

5/10/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azzal, hogy huzamosan képtelen Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megállapodni arról, melyikük lépjen vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, Dobrev Klárának kedvezhetnek – véli Lakner Zoltán politológus.

2021. október 05. Esti gyors - részlet 21.10.05. Lakner Zoltán
06:18
00:00

A kormány azzal igyekszik elterelni a figyelmet az előválasztásról, hogy nem jelentős nem is létezik, másfelől pedig előre megírt forgatókönyv szerint történik minden. Ez nem tűnik valószínűnek Lakner Zoltán politológus szerint. A Jelen főszerkesztője a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közti megállapodás alapján úgy látja, hogy egyáltalán nincs lejátszva semmi. Úgy véli, a szereplőket épp úgy meglepte az első forduló eredménye, ahogy mindenki mást is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kétfordulós választások sajátjai a különféle alkuk, visszalépések egymás javára. A tárgyalások során egyik alkalommal sem tudták eldönteni, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Ha ezt még néhány alkalommal eljátsszák, azzal Dobrevnek kedveznek, aki már úton van, folytatja az országjárást.

Az adott helyzetben Lakner szerint mindenki azt teszi, ami a dolga, Dobrev magabiztosan vezet, neki nem kell tárgyalnia senkivel. Bízhat abban, hogy a Jobbik szavazói is rá adják le voksukat. Az országjárással pedig további szavazóka szólíthat meg, akik a meglévő 35 százalékához csatlakozhatnak.

Karácsony Gergely makacsságát úgy is lehet értelmezni, hogy arra számít, Márki-Zay visszalép javára. Az időhúzás azonban okozhat károkat is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2021.10.05., kedd 18:33
Riporter: Kárpáti Iván