„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay és Karácsony együtt folytatja a második fordulóban Dobrevvel szemben

1/10/2021 18:45

| Szerző: Klubrádió

Abban megállapodtak Karácsony Gergellyel, hogy a második fordulóban miniszterelnök-jelölt/miniszterelnökhelyettes-jelölt felállásban folytatják, de arról még nincs egyetértés, hogy ki melyik pozíciót kaphatná. Ez egy hét múlva dőlhet el – mondta Márki-Zay Péter pénteken. Szerinte Dobrev Klárával 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen. Az előválasztás első fordulójának harmadik helyezettje azt is mondta: vissza kell adni a Klubrádió frekvenciáját.

Márki-Zay Péter 125 ezer szavazattal harmadik helyen végzett az előválasztáson, így bejutott a második fordulóba, ahol az előválasztók Dobrev Klára, Karácsony Gergely és közte választhatnak. A hódmezővásárhelyi polgármester pénteken tartott sajtótájékoztatót, amelyről a 444 számolt be. 

Saját frakció, hetedik szereplőként

Az előválasztáson elért eredményére, illetve a mozgalma által támogatott jelöltek eredményére tekintettel Márki-Zay Péter pénteki sajtótájékoztatóján azt kérte az ellenzéki előválasztásra összefogott hat politikai párttól, hogy ezentúl hetedik szereplőként az ő szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalma is legyen jelen az egyeztetéseken. Arról is beszélt, hogy mozgalma önálló frakciót alapítana a parlamenti választások után, így "a korrupcióellenes konzervatívoknak" is lenne frakciójuk a parlamentben.

Miniszterelnök-jelölt és -helyettes

Karácsony és Márki-Zay azonnal egyeztetésekbe kezdett arról, hogy egyikük lépjen vissza a másik javára. Márki-Zay közölte: abban sikerült megállapodniuk, hogy a második fordulóban miniszterelnök-jelölt/miniszterelnökhelyettes-jelölt felállásban folytatják, de abban, ahogy mondta, „még nyilvánvalóan nem értünk egyet, hogy melyikünk mögé sorakoznának fel nagyobb arányban a magyar választópolgárok”. Abban azonban egyetértenek, hogy bármelyiküknek nagyobb esélye van Orbán Viktor legyőzésére az előválasztások első fordulóját megnyerő Dobrev Klárával szemben.

„Mindannyiunk számára tisztán látható, hogy amennyiben egy hármas verseny bontakozik ki, annak az a nagyon nagy kockázata, hogy Dobrev Klára 34 százalékos támogatottságával és kétszázezres mobilizálható táborával a miniszterelnök-jelöltünk lesz” - mondta Márki-Zay, aki azt is elmondta, hogy a Karácsonnyal folytatott egyeztetések előtt már a Momentumnál is járt, és a támogatásukat kérte.

Feltételek

Márki-Zay arról is beszélt, hogy a Karácsonnyal folytatott egyeztetéseken programjaik eltéréseiről is szó esett, mert abban egyetértenek, hogy csak mindkettejük számára elfogadható programmal lehetséges a miniszterelnök-miniszterelnök-helyettes felállás. A szakértői kormányról szóló javaslatához örömmel csatlakozott a főpolgármester is – tette hozzá.

Akadnak persze nézeteltérések. Márki-Zay külön is hangsúlyozta, hogy vannak kérdések, amiben inkább Dobrev Klárával ért egyet. Ilyen például a Fidesz alkotmányos rendjének lebontása. Mint mondta, ő maga is egyetért Vörös Imréék elemzésével arról, hogy azok a törvények, amik kizárólag egy párt hatalmának bebetonozását szolgálják, már csak emiatt is alkotmányellenesek. Ő azonban úgy értelmezi, hogy ezek megsemmisítéséhez nincs is szükség törvényalkotásra, azok az ellenzék győzelmével semmisnek minősülnek, "az első naptól érvénytelen lesz a legfőbb ügyész, vagy a médiahatóság kinevezése". Szerinte ez "nem a jogállamiság felszámolása, hanem a hiányzó jogállamiság helyreállítása".

Úgy fogalmazott: minden javaslatra nyitott, amely garantálja Magyarország szabadságának helyreállítását. „Polt Péter alól azonnal föl kell szabadítani az ügyészséget. A Médiatanács terrorja, uralma alól föl kell szabadítani a magyar sajtót, a Klubrádiónak vissza kell adni a frekvenciáját. Ha valaki ezt nem tudja garantálni, akkor nincs értelme belefogni az egész kampányba.”

Márki-Zay elmondta: hétfőn Hódmezővásárhelyen folytatják Karácsonnyal az egyeztetéseket. Közben elemzik a helyzetet, például közvélemény-kutatásokat készítenek arról, hogy melyiküknek lenne nagyobb esélye Dobrev és Orbán legyőzésére a másik visszalépése esetén. „Remélhetőleg egy héten belül ezt a kérdést el tudjuk dönteni” – mondta.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)