„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy Ákos: Ha ennyire gyávák a katonák, hogy fognak minket megvédeni?

12/10/2021 13:04

| Szerző: Klubrádió

Most már egyáltalán nem adnak tájékoztatást az állami szervek, pedig a kérdések egyre csak gyarapodnak. Például, hogy mikor ki és hova repült a honvédségi Falconnal? Hadházy Ákos a Reggeli gyorsban beszélt arról a nyomasztó helyzetről, ami 30 évvel a rendszerváltás után kialakult, amikor a katonák annyira gyávák szerinte, hogy félnek egy információkat kérő képviselőtől.

2021. október 12. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. október 12., kedd 09:00): Hidvégi Balogh Attila
47:40
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Általánosnak nevezte a Reggeli gyorsban Hadházy Ákos, hogy mára eljutottunk oda, hogy ha nem akarnak valamire válaszolni, akkor az állami szervek egyáltalán nem válaszolnak a kérdésekre. Szerinte a helyzet akkor romlott el ennyire, amikor a kormánypártok elvették a képviselők jogát, hogy belépjenek az állami intézményekbe. Korábban 30 éven keresztül a képviselők szabadon beléphettek állami intézményekbe. (A Reggeli gyors lejátszójára kattintva 1:04:45-től hallgathatja meg a Hadházy Ákossal készült beszélgetést)

"Akkor nem engedték meg maguknak, hogy ne válaszoljanak, most már az országgyűlési képviselők sem kapnak meg több adatot, mint bármely más halandó, és a gyakorlatban a halandók sem kapnak meg semmilyen adatot". Pedig szerinte a tájékoztatást az emberek igénylik, és szomorúnak nevezte, hogy a képviselők ezt is lenyelték. Ha nem hagyták volna annyiban, nehezebb lett volna lenyomni a torkukon, de hagyták.

Hadházy szerint eljátsszuk itt a demokráciát, de már egy parlamenti képviselő, aki még az alaptörvény szerint is a legfelsőbb népképviseleti szerv tagja, aki a hatalmat ellenőrzi, az sem kaphat semmilyen információt: "azt mondják, nem mondjuk meg és kész. Itt tartunk sajnos." Ha korábban egy állami szerv vezetője ezt meg merte volna csinálni, akkor odamehetett a képviselő és megkérdezhette, és bármelyik dolgozóval beszélhetett, tájékozódhatott, mondta.

Dassault Falcon 7X repülőgép a kecskeméti katonai repülőt?
 
 Dassault Falcon 7X katonai repülőgép száll fel a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2020. június 9-én. MTI/Ujvári Sándor
 
 

A honvédségi Falconnal kapcsolatban például többről van szó, mint gyanús összefüggésekről. Ez a honvédségi luxusgép "több mint egy hónapja elment Rómába, közben leszállt Horvátországban, erről két videó is van, és valószínű, hogy felvette a miniszterelnököt és a családját, átvitte őket Rómába vakációzni, utána visszavitte őket Horvátországba" - mondta. Hadházy ennek a repülőútnak szeretne utánanézni. 

"Az az információ, amit szeretnék megkapni, már majdnem megvan" – mondta, de szeretné megerősíttetni: hány családtagját vitték el, és hogy miért nem látszódott a jeladója a repülőnek.

Hadházy felidézte, hogy bár korábban is csak nehezen, de volt rá lehetőség, hogy repüléseknek utánanézzen. "A honvédségi repülőgépek egészen bizarr utakat csinálnak. Néhány embert elvittek egy támaszpontra, ehhez 13 fős személyzet repült ki, de nem jöttek vissza, hanem átrepültek egy nyaralóhelyre és ott töltöttek néhány napot" - mondott egy példát. Az akkori iratbetekintést viccesnek nevezte, "mert minden telefont le kellett rakni, jegyzetelni sem szabadott, és ott ült a teljes vezérkar, akikhez egyetlen kérdést sem volt szabad feltenni. Csak a papírokat nézhettem meg. Hatalmas titok volt" – mondta a képviselő.

Mesélt egy másik alkalmat, amikor egy honvédségi repülő csak azért repült ki egy meg nem nevezett nyugat-európai országba, hogy hazahozzanak egy oktatót, aki itt tanította a katonákat. Ezeket láthatta, de a miniszterelnök repültetését nem tudják megnézni.

Hadházy szerint ezek a katonák gyávák, mondta provokatív módon. "Hogy akarnak így megvédeni bennünket, ha egy képviselőtől félnek?.