„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Ráborítottuk az asztalt a Fideszre

19/10/2021 11:47

Karácsony Gergely főpolgármester, exminiszterelnökjelölt-jelölt szerint helyes döntés volt, hogy az előválasztáson visszalépett Márk-Zay Péter javára, ami hozzájárult, hogy a hdmezővásárhelyi polgármester lett a közös miniszterelnökjelölt. Ez sokak számára meglepetés: de mi jön most? Mire készülnek október 23-án, és az ellenzéki szavazók kire borították rá az asztalt?

Karácsony Gergely a Reggeli gyorsban elmondta, azért lépett vissza Márki-Zay Péter javára, mert a "pártokon kívüli szavazók megszólítása a feladat", és az eredmény is őt igazolja. "Ma az ellenzék, minden szempontból közelebb áll a választási győzelemhez, mint korábban. Létrejött a hatpárti egység, az előválasztáson 900 ezer ember szavazott, ami nemzetközi összehasonlításban is fantasztikus eredmény: megvan a 106 jelölt. Akikkel szemben erkölcsi és politikai problémák merültek fel, azok nem lettek közös jelöltek - értékelte a főpolgármester az eredményeket. Szerinte most egy olyan vezetővel állnak neki a következő fél évnek, aki nem a pártok irányából érkezett, kicsit jobbra is tőle, és szerinte ilyenek az ellenzéki szavazók is: pártokon kívül vannak és kicsit jobbra szavaznak. "Sok csillagzat együtt áll, hogy 2022 áprilisában leváltsák a kormányt" - jelentette ki.

2021. október 19. Reggeli gyors (2021. október 19., kedd 06:00)
145:24
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva az elejétől hallható.

A választás estéjén szerinte a riválisok megkapták a kölcsönös elismerést és a támogatást egymástól, ami nagyon fontos, ezzel szerinte egy olyan politikai sínre tették és alakították a felkészülést, ami nem  Fidesz forgatókönyve. Ezt magáról is el tudja mondani, hiszen szerinte a Fidesz azzal számolt, hogy majd ő lesz az ellenzék közös jelöltje, ő rá is költötték a legtöbb pénzt, a lejáratásával foglalkoztak, arra készültek, arra kondicionálták a szavazóikat, hogy ő milyen gonosz és alkalmatlan ember, és Gyurcsány embere, mondta.

Ez a gyurcsányozás Karácsonyt azonban már végkép nem érdekli: szerinte az a Fidesznek "nagyon nagy kihívás", hogyan alkalmazkodik az új helyzethez: tovább megy a primitív gyurcsányozás, de Karácsony szerint ez kevés lesz, mivel "kívül van azon a politikai valóságon, amiben a bizonytalan és az ellenzéki szavazók élik az életüket". Azért is lesz a Fidesznek kihívás, mert olyan választói akarat jelent meg, ami nem a 2010-es világot akarja visszahozni, hanem a változást akar. Emberek adtak iránymutatást, hogy merre van az előre. Ő maga ezért is hozta meg a visszalépésről a döntést, mert az azt a politikai asztalt borítja fel, amit a Fidesz akart ráborítani az ellenzékre.

 
Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter 1
 
Sajtótájékoztatót tartanak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az ellenzéki előválasztás első fordulója után 2021. október 4., Hódmezővásárhely Forrás: YouTube https://www.youtube.com/watch?v=RJujPKHUYl4
 

 

Szerinte ha az a lendület, ami Márki-zay kampányával megjelent, fennmarad, akkor az Orbán-rendszer napjai meg vannak számlálva. A főpolgármester azt is megemlítette, hogy a beszélgetés idején Márki-Zay Péter éppen nála volt, akivel azon gondolkodtak, hogy milyen kampányt csináljanak. Karácsony próbál hidat képezni a pártok és a miniszterelnök-jelölt között, és szerinte a kampányban ejtett sebeket a közös kampányolás gyógyítja majd be.

Az ellenzéknek van egy közös minimum programja, "ami részletesebb mint a Fidesz bármelyik kampányprogramja volt az elmúlt 30 évben", és Márki-Zaynak ezt kell majd bemutatnia a kampányban az ő szája íze szerint: azt a világot fogják bemutatni, ami az orbáni világ után jön, mondta. Szerinte nem szabad kiadni a kezdeményezést a kezükből, 12 éve a Fidesz diktálja a tempót, most először ők mondják, hogy mi van. Október 23-a után ezért közös eseményre készül az ellenzék.