„Klubrádió
Esti gyors

Fej-fej mellett – Hardy Mihály jegyzete

14/10/2021 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A tévévita nem igazított el arról, hogy vajon melyikük a hitelesebb, melyikük lenne alkalmasabb kihívója Orbán Viktornak és rezsimjének, nem is beszélve a kormányzóképesség demonstrálásáról.

2021. október 14. Esti gyors / részlet, Hardy Mihály jegyzete (21.10.14.)
03:14
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e a tegnapi előválasztási tévévitán? Elszoktunk már az ilyen, politikai csemegéktől, amikor élőben, mondhatnám szűretlenül látjuk a magyar politika szereplőit, figyelhetjük az arcukat, a szemük rezdülését, a testbeszéd apró kommunikációs üzeneteit. Furcsa, hogy a 21. század Magyarországán ennek örülni kell! Egyúttal szégyen is, a regnáló hatalom szégyene. Kezdve a miniszterelnökkel, aki csak ostoba, megrendezett Facebook-videókon jelenik meg a hívei előtt, nyakában szurkolói sállal a Karmelita-kolostor udvarán egy focimeccs előtt. Ki is kapott a válogatott, annak rendje és módja szerint, méghozzá hazai pályán… Szót sem érdemel.

Hanem a tegnapi előválasztási tévévita azért rávilágított néhány érdekes részletre, mind Dobrev Klára, mind Márki-Zay Péter fellépésével kapcsolatban. Távol álljon tőlem, hogy bármelyikük mellett is állást foglaljak, idegen is lenne ez tőlem, meg a Klubrádiótól is. Arról nem is beszélve, hogy őszintén szólva a tévévita sem igazított el arról, hogy vajon melyikük a hitelesebb, melyikük lenne alkalmasabb kihívója Orbán Viktornak és rezsimjének, nem is beszélve a kormányzóképesség demonstrálásáról.

Tény, hogy egy sor szociális kérdésben alig van különbség a két jelölt között. Ez nem az ő hibájuk, hanem a kormányé, amely tizenkét éve szisztematikusan és szándékosan elhanyagolja a nyugdíjasokat, az egészségügyet és az oktatást. Annyira, hogy négy év sem lesz elegendő a mulasztások ledolgozására.

Dobrev Klára határozott változást ígér ezen a téren, Márki-Zay Péter óvatosságra int. Mind a kettejüknek igaza van, azzal a kitétellel, hogy az Orbán-kormány már minden pénzt elköltött nagykereskedelmi szavazatvásárlásra. Emlékeznek: a huszonöt év alattiak adómentessége, hirtelen pénzeső a nyugdíjasokra, adóvisszatérítés a gyermekes családoknak, megemelt minimálbér. Mindez lehetőleg egy hónappal a választások várható időpontja elé időzítve. Orbán Viktor, akinek az elmozdítására szövetkezik most az ellenzék, már mindent elköltött, amit lehetett, most még igyekszik az utolsó tételeket is ellopni, ami nincs leláncolva vagy lebetonozva, vagy még azt is.

Ennek a fényében kicsit aránytalannak tűnik, hogy a tegnapi tévévita fele arra ment el, hogy ki kit zsarolt meg, ki mondott igazat, vagy ki nem, vannak-e sms-ek vagy sem, kinek van több kormányzati tapasztalata. Egyiküknek sincs, lássuk be! Vezetési tapasztalata persze, mindegyiküknek van, szó se róla, akár vállalatról, akár pártról, akár önkormányzatról van szó. Most csak ígéretek és ígéretes emberek versengtek egymással és végeztek – szerintem – fej-fej mellett a tévévitában is.

Hogy melyikük lesz a jövő embere, vasárnap estére talán megtudjuk. Addig már csak hármat kell aludni. 

Hardy Mihály jegyzete a 2021. október 14-i Esti gyorsban hangzott el.