„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti: Márki-Zay olyan hívószavakat használ, amiket a baloldal nem tudna

13/10/2021 11:07

| Szerző: Klubrádió

Potenciális győztesnek gondolja Márki-Zay Pétert Haraszti Miklós, az egykori demokratikus ellenzék tagja, volt SZDSZ-es képviselő, közíró. Bolgár György Megbeszéljük... című műsorában érvelt Márki-Zay mellett.

Ő is Fidesz-alapító volt, az első sajtótájékoztatójukat ő szervezte 1988-ban, ismerte be töredelmesen Haraszti Miklós a beszélgetés elején arra reagálva, hogy a Megbeszéljükben előtte egy szintén Fidesz-alapító "gyalázta" Márki-Zayt. Haraszti a 444.hu-n írt véleménycikket arról, hogy szerinte miért lenne esélyesebb a jövő évi parlamenti választáson Márki-Zay a Fidesszel szemben. (Szintén a  Megbeszéljükben megszólalt Vásárhelyi Mária is, aki Dobrev Klára mellett érvelt. A cikket itt találja). 

2021. október 12. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Haraszti Miklós - 2021.10.12.
14:14
00:00

Mindjárt Márki-zay állítólagos hazaárulózásos kijelentésével kezdtek, amelyről Haraszti szerint az "elkövetője belátta, hogy hibázott" hibát, de szerinte csak két politikus karrierizmusát tette szóvá, és nyilvánvaló, hogy azt akarta mondani, hogy a haza ügyének sem tettek jót, de fáradtságában rossz szót használt. Azóta a DK részéről a "Rákay-féle szorzószámmal azt mondjuk, hogy minden választót megsértett". "Abba kellene hagyni ezt a turbózást, túlhabzást, és a vitára lényegére kellene figyelni" - mondta. Karaktergyilkosság özönnek nevezte, amit Márki-Zay-féle hibából kreáltak. 

De mi is a vita lényege? Szerinte az előválasztáson nem az a kérdés, hogy kinek a képességei jobbak, kinek az ideológiája jobb, hanem arról van szó, hogy ki tudja leváltani Orbán Viktort. Úgy látja, karakterükben mind a két versenyben maradt miniszterelnökjelölt-jelölt radikális Orbánnal szemben, bizonyított vezetői képességeik vannak, nyelveket beszélnek. A különbség abban van, hogy ki tud a baloldali törzsszavazóknál többet felsorakoztatni, mert szerinte Orbán Viktort kizárólag a mai ellenzéken túlnyúló többség tudja leváltani.

"Aki ezt eltéveszti, és mindig a karakterhez, a tehetséghez megy vissza, az félrevezeti a választókat, akik őszintén az Orbán-rezsim vesztét kívánják" Zsákutcának nevezte, hogy az előválasztás a jelöltek saját értékeinek az önkifejezésére vannak. Ha Márki-Zay nyer, az nem borítja újra fél évre gyurcsányozásba az országot. Szerinte ugyanis az "álom forgatókönyvet betáplálta a csőbe a Fidesz, és arra vár, hogy az egyébként kiváló képességű Dobrev Klára nyerjen, és a magyar politikai életből eltűnni nem tudó Gyurcsány Ferenc feleségére ráirányítson minden tüzet, és azt bizonyítsa rá minden ellenzéki szavazóra, minden ellenzéki pártra, hogy a Gyurcsány család hatalmát akarja visszahozni".

 
 Haraszti Miklós Fotó: Kallos Bea / MTI
 

"Márpedig nem kétséges, hogy ez a család volt már hatalmon. És nem csak a gyűlölködő orbáni propaganda az oka annak, hogy erre az emberek emlékeznek" - jelentette ki. De szerinte most nem áll módunkban végig vinni azt a vitát, hogy Gyurcsány megérdemli vagy pedig igazságtalan, hogy 10 éve ő a legkevésbé szeretett vezető. Szerinte "nem elégítjük ki azokat a szavazókat, akik azt gondolják, hogy ezt a libikókázást, hogy egyszer te vagy hatalmon, egyszer én, mind a két lovasával együtt le kéne váltani.

Szerinte Márki-Zayról azt állítják, hogy nem akar békét, nem akar koalíciót és orbáni tulajdonságokat aggatnak rá, holott ő volt az, aki felajánlotta "Klárának", hogy hagyjanak fel ezekkel a negatív dolgokkal, de Dobrev a megállapodásban ragaszkodott egy olyan mondathoz, hogy teljesen ugyanolyanok az esélyeik Orbánnal szemben. Ebbe nem ment bele Márki-Zay, hiszen ez a második forduló arról szól, arról akarják meggyőzni a választókat, hogy kinél esélyesebb ez a "szent feladat".

Haraszti szerint feltételezhető, hogy "nem csak a Fidesz-propaganda az oka, hogy az ellenzékben is zavar az erőben Gyurcsány továbbra is mindent átható jelenléte". Sok olyan ellenzéki választóról beszélt, akik úgy gondolják, hogy a DK-szavazók sem tűrnének el a másik oldalról, ha valaki egy titkos beszédben bevallja, hogy hazudott, majd nem mond le. "Ott van az emberek fejében, hogy ez nem csak karaktergyilkosság következménye. Ez a választók gyereknek nézése!

Márki-Zayjal Haraszti szerint "meg van szólítva egy másik ideológiai áramlat, egy, az Orbánt szintén a pokolba kívánó nem baloldali erő". Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy Márki-Zay berobbant a politikába, és ezért vigyáznia kell, nehogy keszonbetegségbe essen. "Nem szabad elidegenítenie a baloldali választókat". Ő azzal dolgozik, olyan hívószavakat is alkalmaz, amit a baloldaliak nem tudnak, arra hívja fel a másik irányzatot, hogy ezzel a hatpárti koalícióval együtt váltsa le Orbánt. "Nem  kellene ezt hiúsági versennyel tönkre tenni" - mondta.

Haraszti kijelentette, hogy ha Dobrev nyeri az előválasztást, akkor be kell állni mögé, "Márki-Zay vállalja, rágalom, hogy nem", de a második forduló az esélyválasztásról szól.