„Klubrádió
Esti gyors

A szuperkirálynő - Szénási Sándor jegyzete

20/10/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Miért pont Erzsébet lenne az év időse? Csak azért, mert királynő?

2021. október 20. Esti gyors - részlet 21.10.20. Szénási Sándor jegyzete
02:33
00:00
Mire másra, ironikus megjegyzésekre adott okot, hogy Erzsébet királynő visszautasította az Oldie nevű hetilap megtisztelőnek szánt ajánlatát az „Év idős embere” címre. A királynő 95 éves, elvben tehát megfelelne a feltételeknek, viszont hogy ezek a feltételek miben is állnak pontosan, nem tisztázott.

Egyrészt biztos, hogy vannak a monarchánál érettebb korúak is, hiszen mondjuk Bob Weighton mögött, aki 2020-ban a világ legöregebb emberének számított, ám idén 112 évesen eltávozott, sorakoztak még késő kilencvenesek és százévesek is. Miért pont Erzsébet lenne az év időse? Csak azért, mert királynő? Ha a teljesítményt és a társadalmi hasznosságot kategóriánként nézzük, egy 77 éves brit nő is elvihetné a pálmát, ő ugyanis a legidősebb nőnemű, aki valaha is körbevitorlázta a Földet. Említhetnénk a 2021 februárjában elhunyt 101 éves Captain Tomot, aki a brit egészségügynek 33 millió fontot gyűjtött, és az elismerést posztumusz is megérdemli.

Már amennyiben az Oldie hetilap ajánlata elismerést takar. Az „Év idős embere” cím azonban azt az előfeltevést is tartalmazhatja, hogy dacára a dacárandónak, vagyis annak, hogy vén vagy, mint az országút, még létezőnek tekintünk, legyél rá büszke, illetve ránk, hogy ilyen jófejek vagyunk.

Erzsébet talán ezt a lesajnáló gesztust vette észre, ezért utasította el a leöregezést. Persze az is lehetséges, hogy egyszerűen nem érzi magát 95 évesnek. Van ilyen. Sőt, van még ilyenebb is. Az angolban supercentenariannek nevezik azokat az embereket, akik 100 év fölöttiek, annyira, hogy inkább a 110-et súrolják, és ezt a klubot, kasztot, nevezzük bárminek, tudományosan vizsgálják. És az derült ki, hogy ők fizikailag egyáltalán nem felelnek meg a koruknak, számos, itt nem részletezhető ok miatt egyszerűen lassabban öregednek, mint más halandók. A 110 éves ember lehet csak 100 esztendős, a 100 éves meg 95. Vagyis a királynő esetleg csupán 85 éves, legrosszabb esetben meg 90.

Ha ez így van, mindannyian, ideértve az Oldie szerkesztőit is, beláthatjuk, hogy ez tényleg nem kor.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. október 20-i Esti gyorsban hangzott el.