„Köszönjük,
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Uralkodónők a filmvásznon 2. rész

8/08/2021 15:03

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk a beszélgetést az uralkodónőkről szóló történelmi filmekről; valamint szó esett az idei Szánsájn Fesztivál programjáról is.

2021. augusztus 07. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. augusztus 07., szombat 13:30)
27:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Deák Zsuzsi, a Cirko-Gejzír Mozi munkatársa mesél elmondta, az idei Szánsájn Fesztivál programjának összeállítását megnehezítette, de nem tette lehetetlenné, hogy az elmúlt időszakban a járvány miatt kevesebb filmet volt lehetőségük bemutatni. Ahogy tavaly, úgy idén is együttműködtek más forgalmazókkal, hogy vegyesebb legyen a felhozatal, valamint a hagyományokhoz híven több évnyi filmtermésből válogattak, így kerülhetett be a kínálatba a Férfiak fecskében vagy éppen a Könyvesbolt a tengerparton. Deák Zsuzsi hozzátette, az augusztus 25-ig tartó rendezvényen szinte minden műfaj képviselteti magát.

Szánsájn Fesztivál
 

A folytatásban Paár Ádám történész, politológus segítségével sorra vettük azokat az alkotásokat, amelyeknek középpontjában egy uralkodónő, vagy egy uralkodó felesége áll. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával az előző héten elkezdett beszélgetést folytattuk. Akkor kiderült, hogyan változott Kleopátra vagy éppen Boleyn Anna filmes ábrázolása az elmúlt évtizedekben.

Egészen I. Erzsébet hatalomra kerüléséig jutottunk a mozis időutazásban. Ezen a héten innen folytattuk. Többek között az 1998-ban Cate Blanchett főszereplésével bemutatott Elizabeth című mozifilm, majd annak Az aranykor alcímmel ellátott folytatása 2007-ben, illetve 2005-ben A szűz királynő című minisorozat Anne-Marie Duff címszereplésével idézi meg I. Erzsébet alakját. Paár Ádám történész, politológussal elsőként tehát a szűzkirálynő névvel is illetett I. Erzsébetet bemutató filmekről beszélgettünk, de szóba került Viktória királynő és Marie Antoinette megítélésének változása is.

macskakirálynő
 

Az interjú Paár Ádámmal a következő adásban folytatódik, akkor majd többek között Sissi sorsának filmes bemutatásáról is beszélgetünk.

Az interjúban említett filmek, sorozatok címei:
– Elizabeth
– Elizabeth: Az aranykor
– A szűz királynő (sorozat)
– Az ifjú Viktória királynő
– Viktória királynő és Abdul
– Botrány a birodalomban
– Marie Antoinette

Címlapi fotó: The Virgin Queen (YouTube)

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. augusztus 7. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes