„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Uralkodónők a filmvásznon

1/08/2021 11:16

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában megvizsgáltuk, hogyan változott az uralkodónők ábrázolása a mozivásznon; valamint szó volt a Mozisok Országos Szövetségének új kampányáról.

2021. július 31. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. július 31., szombat 13:30)
27:24
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Buda Andrea
, a Mozisok Országos Szövetségének elnökségi tagja elmondta, kezdeményezésük célja, hogy visszacsalogassák a nézőket a mozikba. Hozzátette ugyanakkor, hogy már most érezhető a megnövekedett mozilátogatási kedv. Illetve ami szintén nem mellékes, hogy mivel igen sok film várt arra, hogy bemutatkozhasson a nézőknek az elmúlt egy-két évben, idén nyáron sokkal szélesebb a választék a mozikban, mint ami az évszakra jellemző szokott lenni.

A folytatásban Paár Ádám történész, politológus segítségével sorra vettük azokat az alkotásokat, amelyeknek középpontjában egy uralkodónő, vagy egy uralkodó felesége áll. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a beszélgetés elején azonban egy olyan történelmi sorozatot hozott példaként, amelyben csupán mellék alakként jelenik meg egy uralkodóné, Heródes Antipász felesége, de annál érdekesebb az ábrázolása. Az ókori történetek sorából nem maradhatott ki természetesen Kleopátráé sem. Majd tovább haladva a középkor világába, szóba került Boleyn Anna, I. Mária és I. Erzsébet is. Az interjú Paár Ádámmal a következő adásban folytatódik, akkor majd Marie Antoinette és Sissi sorsának filmes bemutatásáról is beszélgetünk.

Az interjúban említett filmek, sorozatok címei:

A Názáreti Jézus (sorozat)

Kleopátra

A másik Boleyn lány

A fehér királynő (sorozat)

A fehér hercegnő (sorozat)

A spanyol hercegnő (sorozat)

Elizabeth

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Amos Gvili / Wikimedia Commons

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. július 31., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes