„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Háborús filmek női hősei

28/03/2021 12:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió e heti adásában olyan filmeket vizsgáltunk, amelyekben a nők szemszögéből mutatják be az alkotók a háborúk szörnyűségeit, illetve a nők háborúkban betöltött szerepét, megélt nehézségeit ábrázolják.

2021. március 27. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. március 27., szombat 13:30)
26:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám elsőként az Egy asszony meg a lánya című filmet elemezte, mert szerinte ez az egyik legpontosabb példája az adás témájának. Mivel a film 15 évvel a második világháború befejezése után készült, az alkotók már nagyobb rálátással vizsgálták az eseményeket. Nem mellesleg egy Alberto Moravia regény adaptációjáról van szó, amely „megkönnyítette” a készítők dolgát. Paár Ádám elmondta, a Sophia Loren játszotta Cesira egy talpraesett, ugyanakkor nem kifejezetten az elvei vezérelte asszony, akinek mindegy, ki nyeri a háborút, csak ők éljék túl. A később bekövetkező tragédia persze jelentősen megváltoztatja a személyiségét.

A beszélgetésben szóba került továbbá a Róma, nyílt város és a Mrs. Miniver című alkotások is, amelyek azért is különlegesek ebből a megközelítésből, mert bár a második világháborúról szólnak, még annak befejezése előtt elkészültek.

Paár Ádám továbbá kitért az Akik maradtak című szintén regényadaptációra, amelyet azért érzett fontosnak felsorolni ebben a témakörben mert egy egészen különleges viszonyt mutat be két ember között, és mert a női főszereplő itt nem csupán a háború borzalmait kell, hogy átvészelje, hanem annak folyományát is.

A főhős Klára ugyanis bár felszabadításként éli meg a szovjetek megérkezését, az új államrendben meg kell tapasztalnia egy másfajta félelmet, mint amilyet korábban a háború alatt átélt.

A műsor zárásaként a Doktor Zsivágót is elemezte a történész, amely film bár kilóg a sorból az általa felölelt idő nagysága miatt, a benne szereplő női karakterek jellegzetessége joggal teszi a felsorolás részévé.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. március 27. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes