„1%
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Festett mozivászon

8/11/2020 09:23

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában először a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című életrajzi filmről volt szó, majd Sean Conneryre emlékeztünk.

2020. november 07. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. november 07., szombat 13:30)
26:06
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Vincent van Gogh életének fontos éveit töltötte a franciaországi Arles és Auvers-sur-Oise városokban, amelyek színei, miliője festészetére is nagy hatással volt. A Van Gogh az örökkévalóság kapujában című dráma ezt az időszakot mutatja be elsősorban. A filmből megismerhetjük a festő életének mindennapjait, állandó küzdelmét démonaival és a zsenialitást, amely máig visszaköszön a halhatatlan festményeken.

Kránicz Bence filmkritikus a műsorban elmondta, az alkotás egyfelől klasszikusan életrajzi film, hiszen olyan eseményeket mutat be, amelyeken keresztül megismerhetjük a festőt, másfelől viszont inkább a vizualitásra helyezi a hangsúlyt, és arra, hogy megértesse a nézővel, a festő hogyan láthatta a világot. A kritikus hozzátette, a film további érdekessége, hogy a rendező Julian Schnabel maga is festő, így nem véletlen, hogy ekkora figyelmet kapott a filmben a látvány, a játék a színekkel.

Willem Dafoe Van Gogh-ja, amely alakítás Oscar jelölést hozott a színésznek, még külsőségeiben is tökéletes volt, ugyanakkor Kránicz Bence hozzátette, szerinte a rendező feltehetően a közönségnek akart kedvezni, amikor a mellékszerepekre fiatalabb színészeket választott, hogy az a korosztály is ellátogasson a moziba, aki pusztán Van Gogh miatt nem tette volna.

A szombati adás folytatásában Hubai Gergely filmtörténésszel emlékezetünk Sean Connery-re. A skót származású színészt a világ, de legalábbis a nyugati fele James Bondként ismerte meg. Magyarországra már sokkal később érkezett meg a „híre”, így sokan előbb látták Conneryt A rózsa nevében, mint a Dr. No-ban. A két megjelenése között pedig akkora különbség volt, hogy szinte más-más emberként tekintett rá a közönség. A filmtörténész hozzátette, Sean Connerynek ebből a szempontból két karrierje volt. A nagyon férfias, titkos ügynök időszak után jött egy rövid szünet a sikerek sorában a hetvenes években, majd az Aki legyőzte Al Caponét, illetve az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmekkel következett az idősödő, bölcs karakter, amelyet pályája végéig meg is tartott.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020. november 7. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás