„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

A hang csak egy adottság – Interjú Welker Gáborral

1/11/2020 07:52

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásának vendége Welker Gábor színművész volt, akit a közönség olyan filmekben láthatott, mint a Tesó vagy Az emigráns, de a legtöbben talán mégis a szinkronszerepeiről ismerik. Többek között Superman is az ő hangján szólal meg magyarul.

2020. október 31. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. október 31., szombat 13:30)
27:49
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Welker Gábor már középiskolás korában a színpadra vágyott, ebből pedig hamar következtek a színjátszó körök, és Ruszt József vezetésével egy olyan iskola, ahol – elmondása szerint – mindent megtanult, amit ma tud a szakmáról.

A Színművészeti ugyan kimaradt az életéből, a színházi gyakorlat azonban nem. Hamar a tatabányai Jászai Mari Színházhoz került, azonban túl szűknek érezte a színház adta kereteket. Rájött, hogy más irányba kívánkozik, és szó szerint útra is kelt. Több mint 10 évig járta be a világot, elsősorban Ázsiára volt kíváncsi.

Addigra itthon már leforgatta azokat a filmeket, amelyekkel a szakma és a közönség is megismerte. Dyga Zsomborral elkészítette a Tesó és a Kész cirkusz című nagyjátékfilmeket, további kisebb munka mellett. Majd felkérték Az emigráns – Minden másképp van című életrajzi dráma egyik főszerepére, amelyben ő játszotta a fiatal Márai Sándort.

 
Welker Gábor
 

Welker Gábor a műsorban beszélt arról is, hogy a filmezésnek talán azért sem volt jövője a számára, mert sosem vágyott igazán a rivaldafénybe, nem alakított ki olyan kapcsolatokat, hogy ezen az úton haladjon tovább.

Utazásaiból hazaérve pedig egyenesen a mikrofonhoz vezetett az útja. Már a színházi évek alatt elkezdett szinkronizálni, de főállásának a hazatérése óta tekintheti. Azóta hallhatjuk reklámokban, tévécsatorna hangjaként, és elsősorban filmek és sorozatok magyar változatának résztvevőjeként.

Hozzátette, nem tartja degradálónak a szinkronszínész megnevezést, de magát inkább színésznek tekinti, és abban is biztos, hogy igazán jól csak az tud szinkronizálni, aki a szakmát már tudja, mert a jó orgánum még kevés.

Henry Cavillnek és Cillian Murphy-nek is állandó hangja mára Welker Gábor, de több ízben szinkronizálta már Justin Longot és Mahershala Alit is.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Hangosfilm
2020.10.31.
Műsorvezető:Timár Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás