„Klubrádió
Reggeli gyors

Deepfake: a cél, hogy elbizonytalanítsanak

29/10/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

Az egyre tökéletesebb módon manipulált videófelvételek kettős társadalmi problémát jelentenek, egyfelől veszélyesen megtéveszthetővé teszik az embereket, másfelől a kételkedni képes embereket megfosztják információs forrásaiktól. A deepfake videók azok számára jelentik az igazi problémát, akik tényeknek akarnak utánajárni – mondta el Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense.

2020. október 29. Reggeli gyors - részlet 20.10.29. Rab Árpád
07:29
00:00

A deepfake kifejezés ma már többet jelent annál, mint valakinek a fejét beilleszteni egy pornófilmbe. Az egész ügy sokkal messzebbre vezet.

Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense elmondta, hogy a nem is a technológia fejlődése a kulcs (az adott volt korábban is), sokkal inkább a rendelkezésre álló adatmennyiségről, egyre jobb felbontású képről és a gyorsabb számítási kapacitásról van szó. Ennek megfelelőn ma már képesek vagyunk kicserélni valós időben az arcot és a hangot, tehát létrehozható egy teljesen deepfake videó.

 
Rab Árpád, Forrás: Facebook
 

Ma már az online közösségi szolgáltatásokban, például a TikTokon is elérhető olyan funkció, amivel ki lehet cserélni az arcunkat valakiére.

Kezdetben nem volt különösebb probléma – mutatott rá Rab – mert, akár szabad szemmel, vagy egy ellenőrző program lefuttatásával is ki lehetett szűrni ezeket a manipulált videókat. Ma már azonban más a helyzet, a nagyobb vállalatok hiába hirdetnek programozók számára versenyeket, a tavalyi versenyen indított legjobb szűrőprogramok is csak 65 százalékos biztonsággal tudta megállapítani, hogy deepfake videóról van szó vagy sem.

„Ha kampányt indítunk az iránt, hogy minden lehet hamis, amit a digitális térben látunk – és egyre inkább a digitális térben szerezzük információinkat –, ez tényleg megingatja az alapokat. Ez a komoly probléma. Nem az a lényeg, hogy egy bizonyos igazságot mondjon, hanem egyszerre sok igazságot mondjon el és mindenki bizonytalanodjon el.”

A deepfake videók, a deepfake weboldalak azok számára jelentik az igazi problémát, akik tényeknek akarmak utánanézni, mert a forráskutatás során sem lehet biztos abban, hogy hiteles információkhoz jut.

Rab Árpád némi ellensúlyozásként elmondta, hogy a közösségi médiában viszonylag kevesen bíznak, mivel az kétarcú jelenség, a két kiemelkedő információforrás pedig az újságok és a rádiók maradtak.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a teljes beszélgetést. Címlapfotó: Youtube

Reggeli gyors
2020.10.29 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás