„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Robotorvost igen, robotkatonát nem

10/12/2018 16:38

| Szerző: Klubrádió

Tízből kilencen hallottak már mesterséges intelligenciáról, de a gyakorlatban még nem sokan találkoztak ilyennel – derül ki egy friss felmérésből.

2018. december 10. Robotok -Vállalkozók Klubja
00:00
00:00

A megkérdezettek közül minden második magyar elfogadná, hogy robot műtse meg, sokan vélekednek úgy, jó társ lehet az idős embereknek, de például robot katonákat nem szívesen látnának. Rehus Péter, az IBM országigazgatója a Vállalkozók Klubjában úgy összegezte a felmérés eredményét, hogy az emberek kétharmada bízik a mesterséges intelligenciában. A megkérdezett több, mint fele számít például az önvezető autók elterjedésére, hiszen számos autótípusban alkalmaznak már most is úgynevezett okos megoldásokat.

 
robot összeszerelő
 

Rehus Péter fontosnak tartja a jogi környezet átalakítását, hiszen a szabályozás jócskán elmaradt a technológiai fejlődésétől. Az embereknek tudniuk kell, hogy mikor, hol dolgoznak robotok és azokat hogyan tanították be.

Hangsúlyozta a műsorban, hogy a mesterséges intelligencia természetesen nem váltja ki az embert, csupán kiegészíti, a rutinmunkától szabadítja meg. Így látják ezt a felmérésben részt vevők is, csupán 23 százalékuk tart attól, hogy a robotizáció miatt kevesebb lesz a munkahely.

Kárpáti Iván műsorát a fölső ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay