„Klubrádió

Megnéznéd, mit írt ki a telefonom? – idősek és fiatalok a technológia világában

8/07/2019 12:48

| Szerző: Klubrádió

Egyre nő az igény az idősekben a korszerű technológia használatára, de kevésbé kritikusak az átverős emailekkel szemben. Magyarországon az 55 év felettiek nagyobb része kéri a fiatalok segítségét, mint a szomszédos országokban – erről volt szó az Y legutóbbi adásában.

2019. július 04. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. július 04., csütörtök 15:00)
48:05
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

Az adás első felében a Kaspersky kutatásáról volt szó, amelyben azt vizsgálták, hogyan viszonyulnak az egyes generációk a technológiai vívmányokhoz. Érdekes, hogy a magyarok közül az idősebb, 55 év feletti korosztály több mint fele egyértelműen a fiatalok segítségére hagyatkozik technikai kérdésekben, míg Romániában és Szlovákiában sokkal alacsonyabb ez az arány.

Baracsi Katalin internetjogász szerint le kell számolni azzal a sztereotípiával, hogy az idősek nem akarnak és tudnak használni technológiai újdonságokat, egyre többekben nő az igény arra, hogy az ezekben rejlő potenciált kihasználják.

 
 
illusztráció: libreshot.com
 


Bernschütz Mária generációkutató, a BME adjunktusa ehhez hozzáfűzte: 2013-ban az idősek 23 százaléka használta az internetet, a legutóbbi KSH-adatok szerint ez az arány ma már 80 százalék. Szerinte ugyan nem valószínű, hogy ez az adat megbízható, de az biztos, hogy nagy ugrás volt az utóbbi években ebben a tekintetben. Kiemelte ugyanakkor, hogy a környező országokhoz képest a magyar fiatalok többet segítenek az idősebbeknek technikai kérdésekben.

Baracsi Katalin azt mondta: nem csak a fiataloktól tanul az idősebb generáció, hanem egymástól is. Számos olyan kezdeményezés van már Magyarországon is, ahol a nyugdíjasok csoportokban tanulhatják meg a számítástechnikai eszközök használatát. Szerinte egyébként ebben a kérdésben Dánia az etalon, az ő megoldásaikat kellene átültetni a hazai gyakorlatba. Az is igaz ugyanakkor, hogy a dán idősek többségében alapvetően nagyobb a nyitottság az ilyen dolgokra.

Az adás második felében volt szó a biztonságról; Bernschütz Mária elmondta, sajnos való igaz, hogy az idősek könnyebben elhiszik, hogy az átverős e-mailek igazak lehetnek, de ugyanígy a közösségi médiában vagy tv-ben, rádióban megjelenő információkkal sem kellően kritikusak. Baracsi Katalin úgy vélte, a neten terjedő átverésekkel kapcsolatban az embereknek még mindig van egyfajta sérthetetlenségi mítoszuk, amely azt mondatja, hogy velük ilyesmi úgysem történhet meg.

Bernschütz Mária véleménye szerint a neten egyre inkább terjedő álhírek, deepfake-videók és dezinformációk ellen nem feltétlenül büntetéssel kell küzdeni, hanem a felhasználókat kell felkészíteni arra, hogy ki tudják szűrni a félrevezető tartalmakat.

Hallgassák meg az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva, vagy a Spotify-on, ezen a linken!

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. július 04., csütörtök 15:00