„Klubrádió

Bodrogi: Ízléstelen a keresztény színjátszás fogalma

26/10/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió

Bodrogi Gyula szerint akinek politikai gondolata van a színházról, az egész más szakmát kell, hogy válasszon. Hernádi Judit szerint sérelmekből nem lehet művészetet csinálni. Koltai Róbert pedig úgy véli, hogy egy József Attila-, vagy egy Petőfi-vers önmagában is kiállás a nemzeti értékek mellett.

Először mondta el nyilvánosan a véleményét Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze a Színház-és Filmművészeti Egyetem sorsáról – írja a hvg.hu.

A portál az ATV Heti napló című műsorát szemlézve idézte Bodrogit, aki elmondta, hogy maga is istenhívő, de a keresztény színjátszást nehezen tudja értelmezni. „Római katolikusan játszani? Én ezt még tréfának is egy kicsit ízléstelennek tartom a vallással szemben” – fogalmazott.

A művész szerint, ha a színház pusztán politikai eszköz, akkor „akkor azonnal abba kell hagyni a szakmát”. „Akinek erről politikai gondolata van, a színházról, az egész más szakmát kell, hogy válasszon.”

Hernádi Judit színész szerint a különböző nézőpontú emberek mára nem tudnak szakmán belül tárgyalni egymással. „Nagyon tehetséges emberek vannak itt is, ott is, de aki sérelemmel rendelkezik, az már valahol egy hiba. Sérelemből nem lehet művésznek lenni” – fogalmazott a színész.

Kollégája, Koltai Róbert arról, hogy létezik-e szerinte nemzeti és nem nemzeti színház, csupán annyit mondott, hogy ha elmond egy Petőfi- vagy egy József Attila-verset, az már maga a nemzeti kiállás.