„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Politikai machinációk a mozivásznon – 2. rész

25/04/2021 11:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában Paár Ádám történésszel folytattuk a korábbi adásban elkezdett beszélgetést olyan filmekről, amelyek különböző politikai háttérműveleteket mutatnak be. Többek között olyan politikai tárgyú alkotások kerültek terítékre, mint az Amikor a farok csóválja című szatíra vagy éppen a Kártyavár sorozat.

2021. április 24. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. április 24., szombat 13:30)
25:52
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző adásban olyan filmeket vizsgáltunk, mint Az aranypolgár, A Pentagon titkai vagy éppen A király összes embere. Egészen a Nixon-korszakkal kapcsolatos filmekig jutottunk. Innen folytattuk a beszélgetést Paár Ádám történész-politológussal.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával kitértünk olyan filmekre és sorozatokra, amelyek valamely elnök hatalomra jutásának történetét mesélik el, vagy éppen a hozzá fűződő kultuszt igyekeztek fenntartani, illetve lerombolni. A John F. Kennedyről szóló alkotásokból feltűnően sokat találtunk. Habár mindegyik vagy más szemszögből ábrázolja az egykori elnököt, vagy tragikus haláláról, illetve az azt követő nyomozásról szól.

Természetesen sok olyan politikai tárgyú film is szóba került a beszélgetésben, amelyek a szeptember 11-i terrortámadásról, vagy az ahhoz vezető történelmi eseményekről szólnak.

Több alkotásban jelentős szerep jut egy cég vagy egy iparág érdekeit képviselő lobbistának, lobbicsoportnak. A Miss Sloane című filmben Jessica Chastain alakít egy nagyon keresett és félelmetes lobbistát Washingtonban, aki rettenthetetlen a politikai kulisszák között zajló összecsapásokban. A film történetének középpontjában az a harc áll, amelyet a fegyverlobbisták vívnak, akiknek nem tetszik, hogy a kongresszus szigorítani szeretne a fegyvertartási szabályokon. A film így egy fontos kérdést is felvet, nevezetesen, hogy a lobbistának minden üggyel, amelyet képvisel, egyet kell-e értenie.

Persze találunk a politikai lobbi témájának könnyedebb feldolgozását is. A Szerelem a Fehér házban című romantikus film például ki tudja miért, nem érte be annyival, hogy a fiktív elnök románcát bemutassa, felskicceli a lobbisták és politikusok közötti kapcsolatot és ellentéteket is.

Amúgy egy érdekes részlet. A filmben Martin Sheen játssza a Michael Douglas alakította elnök jobb kezét. Míg Az elnök emberei című sorozatban – négy évvel később – előléptették, mert ott már ő maga az elnök.

A műsorban elhangzott filmek címei: 

Kissinger és Nixon
A Kennedy-család (tévésorozat)
Az alelnök
W - George W. Bush élete
Charlie Wilson háborúja
Az Argo-akció
A hatalom árnyékában
Amikor a farok csóválja
Kártyavár (tévésorozat)
Az elnök emberei (tévésorozat)
Botrány (tévésorozat)

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. április 24., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes