„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Trianon előtt, Trianon után

31/01/2021 18:41

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió e heti adásában a trianoni békeszerződés előzményeit és következményeit feldolgozó filmekkel foglalkoztunk. A műsorból többek között az is kiderül, miért nem készült eddig játékfilm konkrétan a nevezett történelmi eseményről. 

2021. január 30. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. január 30., szombat 13:30)
26:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám elmondta, a Horthy-korszakban még túl korai is volt az első világháború emléke ahhoz, hogy ezzel akarjanak foglalkozni a filmesek, ráadásul éppen hogy csak elindult a hangosfilm kora, és az emberek inkább szórakozni akartak.

Később már előkerült néhány komolyabb mű, amely valamilyen formában érintette a kérdést, de csak utalás szintjén, és inkább csak a már kialakult helyzetet ábrázolta, mint az Emberek a havason vagy az Elnémult harangok. Az utóbbi Rákosi Viktor filmje, amely először ábrázolta a magyarságot, mint kisebbséget.

Trianon gif
 
Trianon
 

A második világháború után szintén nagyon óvatosan közelítettek a témához. Ennek több oka is volt – mondta a történész –, egyrészt attól féltek, ha nagyon részletesen foglalkoznak például a romániai helyzettel, akkor a film esetleg hangulatkeltő lehet, és így az ott élő magyarok életét nehezíti meg.

A határon túli magyarság ügye nemkívánatos téma volt egészen a '80-as évek végéig. Ennek ellenére néhány fontos film elkészült ebben az időszakban is. Mint az 1958-as Máriássy Félix rendezte Csempészek, vagy 1985-ben A vörös grófnő Kovács András rendezésében.

A rendszerváltás után már nagyobb számban, és kicsit bátrabb módon foglalkoztak a kérdéssel a filmesek. Akkor készült el az Ábel a rengetegben filmváltozata, valamint több dokumentumfilm is a témában.

Paár Ádám ugyanakkor hozzátette, ezek a filmek minden esetben az előzményeket vagy a következményeket mutatták be, olyan film, amely átfogóan ábrázolta volna a trianoni békeszerződés létrejöttét, még nem született. Ennek persze több oka is van. A 100 év történelmi viszonylatban nem elég nagy idő, hogy biztosan objektív alkotás készüljön, nem beszélve arról, hogy túl összetett a téma, hogy bárki bátran nekiálljon egy ilyen tabló elkészítésének – fejtette ki a történész.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: az új Trianon-emlékmű (Nemzeti Összetartozás Emlékhely), fotó: MTI/Steindl Imre Program

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2021. január 30., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes