„Klubrádió
Klubdélelőtt

Feledhetetlen fotográfusok, megosztó film és Trianon ellentmondásai a Klubdélelőttben

21/08/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Szebeni András fotográfusra emlékeztünk, Keleti Évát köszöntöttük, Illényi Katica hegedűművész is vendégünk volt a Klubdélelőttben, ahol beszéltünk szexuális zaklatásról szóló film fiatal főszereplőjével, valamint szó volt a trianoni békeszerződéshez kapcsolódó ellentmondásokról (Hatos Pál történészt kérdeztük) és arról is, miért lett náci tömeggyilkos az auschwitzi haláltábor parancsnoka, Rudolf Höß.

2020. augusztus 22. Klubdélelőtt (2020. augusztus 22., szombat 09:00)
157:53
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Nincs három hónapja, hogy Szebeni András fotográfus itt járt a Klubdélelőtt műsorában. Évek óta súlyos beteg volt, de akkor adáson kívül azt mondta, mindent megtesz a gyógyulásáért. Sajnos nem járt sikerrel, 74 éves korában elment a Balogh Rudolf-díjas művész.

Szebeni András
 
Szebeni András
 


László Pannában – miután édesapja, László Zsolt színész –, hamar megfogalmazódott, ő is ezt a pályát választja. Húszévesen pedig már főszerepet játszik egy, a tinikről, szexuális zaklatásról szóló filmben. FOMO – Megosztod és uralkodsz.

„Már a fénykép is magában hordozza a feledést”- vallja Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, akit 89. születésnapján köszöntöttünk.

 
Keleti Éva

Fotó: Urbán Ádám
 


Hogyan válhatott náci tömeggyilkossá, az auschwitzi haláltábor parancsnokává egy ötgyermekes édesapa, Rudolf Franz Ferdinand Höß? Erre keresi a választ Karácsony Gergely színész és Nagy Márk rendező a 152 lépés Auschwitz felé című darabban.

Hatos Pál történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének vezetője a történelmi ellentmondásokra próbál rávilágítani: miként lehetséges, hogy a vörös rendszer volt az egyetlen rezsim 1918 és 1920 között, amely fegyverrel harcolt a Szent István-i Magyarországért, tényleg a szabadkőművesek felelősök Trianonért, és vajon mit szól ahhoz, hogy egy napilap a publicisztikájában kétségbe vonta az ő magyarságát?

Illényi Katica édesapja az Operaházban hegedült, majd amikor megszülettek a gyermekei, elhatározta, mind a négyet muzsikusnak neveli. Katicát 14 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Különleges tehetségek” osztályába, és már ekkor játszott az Operaház és az Erkel Színház zenekarában, 1991-ben kapta meg hegedűművész diplomáját, aztán a klasszikus zene mellett az igényes „könnyebb” műfaj irányzataival is megismerkedett. Dzsessz, szving, világzenék...

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Keleti Éva fotója

Klubdélelőtt
2020. augusztus 22., szombat 09:00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa